Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trenutno su u Dubaiju

Dvojica Hrvata idu pod sankcije: Blokirat će im imovinu zbog prodaje i kupnje udjela u Fortenovi

Fortenova grupa - 2
Fortenova grupa - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja pri Ministarstvu vanjskih poslova ubrzano prikuplja dokaze o kršenju sankcija u slučaju pokušaja prodaje i kupnje ruskog udjela u Fortenovi koju su namjeravali provesti ruska Sberbanka i šeik Saif Alketb.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, sve je više čvrstih dokaza da su u ovom slučaju grubo prekršene sankcije nametnute Rusiji, što će u konačnici najvjerojatnije rezultirati stavljanjem na sankcijsku listu svih pravnih i fizičkih osoba koje su sudjelovale u ovom nezakonitom poslu. 

Kako tvrde sugovornici Jutarnjeg, realno je očekivati da u sljedeća dva tjedna Ministarstvo vanjskih poslova predloži Europskoj komisiji da se te osobe i tvrtke stave na sankcijsku listu. Europska komisija o tom prijedlogu glasa i to se zatim upućuje svim tijelima u svijetu, nadležnim za provedbu sankcija.

Prema dostupnim informacijama, a shodno dosadašnjim rezultatima istrage, Hrvatska bi mogla predložiti blokadu svih računa i imovine barem dvojice hrvatskih državljana - poduzetnika Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića za koje se opravdano sumnja da su aktivno sudjelovali u ovoj priči. Obojica su trenutačno u Dubaiju.

Pročitajte i ovo Tin Matić Otvorena brojna pitanja Stručnjak za trgovačko pravo o kupnji Fortenove: Otkrio hoće li biti posla za Državno odvjetništvo

Pročitajte i ovo Ljubo Pavasović Visković Tko stoji iza transakcije? Odvjetnik Pavasović Visković za Dnevnik Nove TV o tome zašto je ime njegova klijenta izronilo u priči oko Fortenove i o šeiku: "On nije novi igrač u ovoj priči"

Valja očekivati da će Hrvatska predložiti i stavljanje pod sankcije i tvrtku SBK ART registriranu u Nizozemskoj. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Sberbanke koja u svom portfelju ima jedino vlasnički udio u Fortenovi, a koju je ruska banka, prema vlastitim tvrdnjama, prodala šeiku Saifu Alketbiju.

Nadalje, ozbiljni kandidat za stavljanje pod sankcije je i Roman Goltsov, član Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenove. Za njega se sumnja da je također sudjelovao u ovoj nelegalnoj operaciji, kao i bivši član Upravnog odbora Sergej Volk koji bi također mogao završiti na sankcijskoj listi.

Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako bi Hrvatska stavljanjem fizičkih i pravnih osoba na sankcijsku listu na najbolji način pokazala i SAD-u i svima ostalima odlučnost u poštovanju sankcija protiv Rusije.

U cijelom slučaju jedno od najvažnijih pitanja je daljnje poslovanje Fortenove. Izvori bliski vlasničkoj strukturi Fortenove tvrde kako tvrtka nije ugrožena i da posluje normalno. Tvrde da situacija nije ugodna, ali sve ovo što se dogodilo nema negativnog utjecaja na njezino poslovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene