Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U BJELOVARU

Plenković o prodaji dijela Fortenove šeiku: "Neobično je da netko dođe i istrese toliku količinu para"

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru se sastao s predstavnicima Opće bolnice Bjelovar. Nakon sastanka, obišli su zgradu bolnice, a premijer je uz ministra zdravstva Vilija Beroša i šefa Sabora Gordana Jandrokovića dao izjavu za medije.

"Zahvaljujem na gostoprimstvu. Drago mi je da je sa mnom danas ovdje predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar Vili Beroš. Imali smo prigodu saslušati župana i gradonačelniku i ravnateljicu o novim pozitivnim događajima za bolnicu, a to jeda se dio odjela stare paviljonske bolnice preselio u novu bolnicu, što smatramo da je jako dobro", rekao je Plenković.

Vlada je, potvrdio je Plenković, preuzela obvezu financiranja kredita koji su ranije bili podignuti kako bi se bolnica izgradila. "Mislim da će više od 100.000 građana koji gravitiraju prema ovoj bolnici cijeniti. Ovdje je zgrada, treba biti uređena i dostupna pacijentima u ovoj županiji, to je ključni dogovor. Na Vladi ćemo uvrstiti u proračun za 2023. godinu", ustvrdio je Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U BJELOVARU Plenković i Jandroković poručili stranačkoj Mladeži: "Od vas očekujemo vidljivost koja se postiže angažmanom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVODNI GOVOR PREMIJERA Plenković o preuzimanju Fortenove: "Nisu zatražene potrebne dozvole"

Među ostalima, ondje je bio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić. "Iznosi kredita koje jednostavno Bjelovarsko-bilogorska županija nije mogla podnijeti. Ne samo za ovu godinu da je spašen zdravstveni sustav županije, nego me veseli što ćemo imati i daljnju potporu Vlade. Na tome ne stajemo. Konačni cilje je da i opremimo ovu bolnicu u svrhu kvalitetnije zdravstvene zaštite. Zaista sam sretan čovjek. Ovo je dokaz da Vlada brine o nama. Veliki je ovo dan za županiju", rekao je Marušić.

"Kao Bjelovarčaninu iznimno mi je drago da Vlada preuzima obveze koje su nastale. Posebno je važno što će Vlada u proračunu izdvojiti sredstva i za opremu. Velika je to pomoć koja dolazi od države prema ovoj županiji", rekao je šef Sabora Gordan Jandroković.

Plenković o Fortenovi: "Neobično je da netko dođe i istrese toliku količinu para"

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ranije je rekao da je riječ o zaobilaženju sankcijskog režima što je kažnjivo djelo, referirajući se na prodaju udjela Fortenove. Takve je navode komentirao premijer Andrej Plenković.

"Agrokor je bila velika hrvatska kompanija, zahvaljujući lošim poslovnim odlukama dovedena je u bankrot, istresena je nama u krilo u četvrtom mjesecu mandata naše prve Vlade. Posebnim zakonom očuvali smo radna mjesta, isplatili OPG-ovce u cijelosti, vratili mukotrpnim radom na tržišne osnove. Nije tajna da Sberbanka, koja je postala suvlasnik, je svoje potraživanje pretvorila u suvlasnički udjel. Nije po sebi netko tko je specijalist za poljoprivredu, za prehrambenu industriju...Oni su tu stjecajem izvarnednih okolnosti. Oni su više nego jasno tražili način kako da netko drugi dođe na njihovo mjesto i da svoj udio prodaju za što veći iznos", rekao je Plenković.

"Kada se dogodio novi moment, tada smo spašavali radna mjesta. Ruska agresija na Ukrajinu dovela je do osam paketa sankcija za Rusiju. U jednom trenutku se našla i Sberbanka. Mi smo kada se donosila uredba, tražili iznimka koju smo dobili u specifičnom slučaju da se do 31. listopada da jedno vrijeme gdje bi se dovelo do transakcije u kojoj će netko drugi doći na mjesto Sberbanke", istaknuo je Plenković.

"Iz razloga koji nisu do Vlade, jedan od mirovinskih fondova je iz nama nepoznatih razloga odustao. U tom trenutku je Sberbanka očekujući da će im prodati za 500 milijuna eura, odustala, išla je nekim drugim putem tranaskcijom koja se odvila u Rusiji. Što se dogodilo - mi to provjeravamo. Neobično je da netko dođe i istrese toliku količinu para", istaknuo je Plenković.

"Ključ je cijele priče da kompanija funkcionira normalno. Kompanija je tu, solidna je, radi. Radit će se na daljnjim modelima da se vidi što se dogodilo i da ona funkcionira normalno. Ovo nije državna kompanija", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na spekulacije o dvjema kolonama na Danu grada Vukovara, Plenković je rekao kako je teza ismišljenja.

"Imate priopćenje koje je izašlo u četvrtak da nam cijeli proces, sukladno zakonu, vodi Vlada. Ministar Medved je održao sastanak. Nisam dobio feedback da postoji u tom programu barem fusnota o dvjema kolonama", rekao je Plenković.

Jandroković: "Jedna kolona na Danu grada Vukovara"

Osvrnuvši se na nadolazeće obilježavanje Dana grada Vukovara, Jandroković je kazao kako ne zna tko priča o dvjema kolonama.

"Taj tko priča o dvjema kolonama sasvim sigurno ne misli ništa dobro. Treba biti jedna kolona. To je takav dan koji nas povezuje. Trebamo staviti eventualne netrpeljivosti u drugi plan. To je dan kada se sjećamo žrtve Vukovara, simbola hrvatskog otpora. Pozvao sam i sve saborske zastupnike i zastupnice da dođu i u Škabrnju i u Vukovar", rekao je Jandroković. 

U slučaju Dana oslobođenja juga Hrvatske, rekao je Jandroković, odluka je župana bila da predsjednik Milanović ne bude pozvan.

Beroš: "Hrvatska nema Paxlovid"

Među ostalima, ondje je bio i ministar zdravstva Vili Beroš. Komentirao je rezultate Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojem je broj umrlih veći lani nego 2020. godine.

"Izloženi smo globalnoj pandemioji i bilo je potpuno izvjesno da će ona povećati stopu mortaliteta u Hrvatskoj. Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoje određeno nerazumijevanje suštine problema. U jednom trenutku smo se odlučili podrobnije pratiti tko je umro "od" i tko je umro "sa" covidom. Pogotovo kada se promijenila mortalitetna slika bolesti. Prilagodili smo se. Bio je očekivan porast mortaliteta. Ipak je COVID smrtonosna bolest. Imali smo cijepljenje, mjere koje su bile primjerene i balansirane i koje mogu smanjiti stopu smrtnosti", rekao je Beroš. 

"Omikron je još uvijek oko nas. Još uvijek je opasnost zaraze prisutna. Cijepljenje je nešto što je doista veliki doprinos u borbi protiv pandemije", rekao je Beroš dodavši da pokušavaju nabaviti sve lijekove koji su prisutni.

Pročitajte i ovo Laboratorij, ilustracija preminulo 9 ljudi Objavljeni podaci o zaraženima koronavirusom: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Pročitajte i ovo Andrea Šuran cijepljenje u tijeku Epidemiologinja o interesu za cijepljenje te kako prepoznati je li riječ o gripi, virozi ili koroni: "Ovo je primarna razlika"

Niti jedna bolnica u Hrvatskoj nema lijek Paxlovid, potvrdio je Beroš.

"Kada je riječ o njegovoj nabavi, Hrvatska djeluje na tri fronta. Orijentirani smo zajedničkoj nabavi EK, ali tu nešto zapinje. Djelovali smo isto tako bilateralno sa Njemačkom, ali došli smo do stupnja gdje ne idemo dalje. Najizvjesnije je, što će se brzo realizirati, a to je da su bilateralni razgovori u završnoj fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor. Mislim da je riječ o 10.000 doza. Postoji povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova", dodao je Beroš. 

Ugovori sa Pfizerom razrješuju se jedan po jedan. "Ne očekujem da će proći više od mjesec dana", rekao je.

Osvrnuvši se na kritike na predstavljenu reformu zdravstva, a koja među ostalim predviđa da mladi, tek diplomirani liječnici odrade jednu godinu u ordinaciji obiteljske medicine, Beroš je rekao kako je bitna komunikacija.

"Mladi liječnici, studenti bili su neki dan u Ministarstvu. Mislim da je na neki način prisutno razumijevanje problema. Mogućnost da se dodatno osnaže i da dodatno dobiju vještine tijekom rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, samo je njima na korist. Ali, nećemo biti isključivi. Svima ćemo omogućiti da, ako ne žele, ne moraju u ordinacije obiteljske medicine. Ako me osobno pitate, na osnovu iskustva, takvo jedno iskustvo svim liječnicima je važno zbog njihove širine i zbog načina razmišljanja", istaknuo je Beroš.

"Pričekajmo 11.11. Tada će biti predstavljanje reforme u NSK", rekao je Beroš.

Ranije u subotu, Plenković i Jandroković sudjelovali su na svečanom obilježavanju četvrtog Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a. Što su poručili stranačkoj Mladeži, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene