Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush potpisao je uredbu kojom se za Hrvatsku, zajedno s još 20 zemalja, ukida zabrana vojne pomoći prema programu Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke, a koja je uvedena 2002. godine zbog nepotpisivanja sporazuma koji priječi izručenje američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu, poznatog kao Čl. 98.


U uredbi koju je objavila Bijela kuća, se navodi kako se "zbog važnosti za nacionalne interese SAD" ukida zabrana pružanja vojne pomoći kroz program IMET za različite zemlje članice Rimskog statuta, na temelju kojeg je ustanovljen Međunarodni kazneni sud.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete" Kafić, ilustracija - 1 Koštala ga upornost: Više puta otvarao svoj lokal unatoč zabrani i pečatu Državnog inspektorata

Na popisu zemalja koje će ponovo moći školovati svoje kadrove na američkim vojnim učilištima i primati druge vrste pomoći iz programa IMET su Hrvatska, Srbija i Malta od europskih, Kenija, Tanzanija,Mali, Namibija, Niger i JAR, od afričkih, zatim Brazil, Urugvaj, Paragvaj, Peru, Bolivija, Barbados, Kostarika, Ekvador, Meksiko, Trinidad i Tobago, St. Vincent i Grenadini od južnoameričkih i karipskih, te polinezijska Samoa.

Američka vojna pomoć Hrvatskoj prema IMET-u ukinuta je polovicom 2003.