Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Besplatna pravna pomoć za građane s malim primanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor donio je danas Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, po kojemu će građani slabijeg imovnog stanja to pravo moći koristiti od travnja iduće godine.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani s primanjima manjim od 1800 kuna po članu obitelji, te oni koji ne posjeduju nekretnine vrjednije od najnižeg standarda stanovanja, odnosno 35 četvornih metara po osobi te dodatnih deset četvornih metara za svaku drugu osobu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Građani koji udovoljavaju uvjetima za dobivanje pomoći, od ureda državne uprave u županijama dobit će uputnice, odnosno potvrde s kojima potom po želji biraju kojem pružatelju pomoći će se obratiti.

Pravna pomoć dijeli se na primarnu (mogli bi je pružati pravni fakulteti putem pravnih klinika, ovlaštene udruge, sindikati i odvjetnici) i sekundarnu (u postupcima pred sudom i onima za mirno rješavanje sporova podnositelje zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći zastupali bi odvjetnici).

Doneseni su i pedagoški standardi za predškolsko, osnovno i srednješkolsko obrazovanje, koji bi trebali osuvremeniti i izjednačiti uvjete obrazovanja za svu djecu i učenike u Hrvatskoj.

Jasličke skupine po prihvaćenim će se standardima smanjiti na 12, vrtićke na 22 djece, a razredni odjeli u osnovnim školama na 20 učenika. Do 2010. sve bi osnovne škole trebale raditi u jednoj smjeni.

Izmijenjen je Zakon o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva, kojim se to područje usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Sabor je donio i Zakon o prestanku važenja Zakona o klasifikaciji neobrađenog drva, također na direktivu EU.

Sabor je potvrdio Europsku konvenciju u naknadi štete žrtvama kaznenih djela nasilja, kojom se, među ostalim, propisuje obveza donošenja zakona koji će regulirati naknadu štete tim žrtvama, te je u cijelosti potvrdio Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, čime će se omogućiti da gradovi i općine sudjeluju u donošenju odluka koje ih se tiču.

Donesena je Strategija o razvoju riječnog prometa u idućih deset godina, kao i niz izvješća za prošlu godinu - ono o radu Vijeća za poštanske usluge, Hrvatske agencije za telekomunikacije, o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, o korištenju predpristupnih fondova EU, o radu HAZU-a i HOO-a, te o provedbi plana razminiranja.

Sabor je završio današnje i ovotjedno zasjedanje, a 4. sjednicu nastavlja idući tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene