Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski dan nepušenja

Barem danas nemojte zapaliti cigaretu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja.

Prvog dana korizme Hrvatska obilježava svoj dan nepušenja. Nije slučajno da se taj dan poklopio s korizmom u kojoj se većina kršćana odriče nekih zadovoljstava. Poruka Hrvatskog dana nepušenja, svim pušačima glasi da se barem jedan dan pokušaju suzdržati od ove loše, nezdrave i ružne navike.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija Ilustracija Uznemirena javnost Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku

Ankete kažu da Hrvatska ima 27 posto pušača, u populaciji starijih od 18 godina. Od toga postotka, 25 posto pušača je muškaraca, a 22 posto su žene. Utješna je činjenica da je u zadnjih 10 godina manji postotak pušača među Hrvatima, s 33 pao je na 25 posto.

>> Doznajte što smo pronašli u dimu cigareta!

Voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar docentica  Danijela Štimac poručuje kako oni rade na preventivnim aktivnostima. 'Najbitnije i najlakše jest ne početi pušiti. Zavod se bavi i promicanjem zdravih životnih navika, a sve koje zanima koji savjet više mogu se javiti na broj telefona 01/ 469 6168', dodala je docentica Štimac.

Istaknula je kako su respiratorne bolesti, karcinom pluća i krvožilne bolesti, usko vezane za pušenje, najveći uzroci smrtnosti u Hrvatskoj. 'Stopa smrtnosti vezana za bolesti nastale duhanskim dimom kod nas su znatno veće nego u Europi. Kod nas ta stopa iznosi 25, a europski je prosjek 18', rekla je docentica Štimac te još jednom pozvala sve pušače da barem danas ne zapale cigaretu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene