219289
219289
219289
219289
219289

Doznajte što smo pronašli u dimu cigareta!

  • , 17.02.2012., 10:39
  • Autor:
  • komentara

Ekipa Provjerenog snimala je analizu zraka u prostoriji ispunjenoj dimom cigareta. Pogledajte rezultate!

 
 
 
 

U laboratoriju za analitiku i toksikologiju dobrovoljac je zapalio 10 cigareta, koje su izgorjele do kraja. Sofisticirana oprema tražila je tek nekoliko određenih spojeva, jer bi ispitivanje njih više od 4000, koliko ih čini dim cigarete, stajalo više nego si čak i poneke države mogu priuštiti. Nakon samo 10-ak minuta, razina jednog od njih bila je alarmantna. ‘To je akrolein, koji je sada u otprilike 20 puta većoj koncentraciji nego što je dopušteno za radni prostor’ ustvrdio je Zvonko Habuš, vlasnik laboratorija i inženjer sigurnosti na radu, koji je eksperiment i nadgledao.

>> Nevjerojatno: Popušio cigaretu u jednom dahu!

Pare akroleina nadražuju dišne organe, grlo i oči. Razina koja je izmjerena u prostoriji opasna je za zdravlje. A znanstvenici diljem svijeta danas znaju da se u dimu cigareta nalazi i mnogo kancerogenih spojeva. Rak pluća, srčani i moždani udar samo su dio posljedica pasivnog pušenja, od kojeg diljem svijeta svake godine umre 600 000 ljudi! Trećina tih žrtava su djeca. To su podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji bi nas trebali natjerati na razmišljanje, ali i riječi liječnice, specijalistice pulmologije i onkologije s kojom je pričala ekipa Provjerenog. Naime, osim teških, dim cigarete uzrokuje i cijeli niz lakših bolesti, naročito kod djece čiji roditelji puše kod kuće.

‘Roditelji direktno ugrožavaju zdravlje svoje djece jer je dokazano da takva djeca sigurno imaju povećani rizik i od nastanka zloćudnih bolesti, to mogu biti i leukemije, ne mora biti rak pluća, ali naravno i brojnih upala - bronhitisa, upala uha, upala pluća, to su sve bolesti koje su jasno povezane upravo uz izloženost pasivnom pušenju’ kaže prim. Sanja Pleština s Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Sve morate znati o pasivnom pušenju pogledajte u prilogu Provjerenog.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se