Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznate činjenice

Nakon ovoga, banane više nećete gledati istim očima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogima omiljeno voće pokazalo se kao iznimno djelotvornim za naše tijelo. A oni kojima se banana nalazi na dnevnom meniju, nisu pogriješili u svojem odabiru.

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane sa vlaknima. Banane daje instantnu, trajnu i značajnu dozu energije. Istraživanja su pokazala da samo dvije banane pružaju dovoljno energije potrebne za naporan 90-minutni trening. Nije ni čudo da je banana voće broj jedan vodećih svjetskih sportaša.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Tržnica Dolac - 1 Udar na budžet Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto

Ali energija nije jedini način na koji nam banana može pomoći u održavanju top forme. Ona je izniman borac u sprječavanju znatnog broja bolesti, zbog čega je bitno da je svrstamo u našu dnevnu prehranu, pokazuju istraživanja. Zbog sljedećih činjenica na banane više nikada nećete gledati istim očima, piše World Observer.

Depresija

Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, spoj poznat po izazivanju opuštenosti koje potom utječe na raspoloženje i osjećaj sreće.

Evo dokaza da je banana hrana za superheroje

Krvni šećer

Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže pri smirivanju živčanog sustava.

Muči vas prekomjerena težina ili pak muku mučite s kilogramima koji se skupljaju zbog toga što svoje radno vrijeme provedete sjedeći? Istraživanja koje je proveo Institut za psihologiju u Austriji, koja su se bavila činjenicom da stres na poslu nerijetko dovodi do posezanja za čokoladom ili čipsom, pokazala su da napadaje za slatkim ili slanim možemo izbjeći ravnomjernim i češćim podizanjem šećera u krvi, a banane su idealne za to.

PMS i anemija

Muči vas PMS? Zaboravite na tablete i pojedite bananu. Vitamin B6 kojeg sadrži banana regulira razinu glukoze u krvi koja utječe na naše raspoloženje.

Bogata željezom, banana može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije.

Krvni tlak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži i malo soli, što ga čini savršenim pobijednikom u borbi s krvnim tlakom. Dokaz da je tome tako je činjenica da je američka Agencija za hranu i lijekove dopustila industriji banana da u službenom oglašavanju koriste informacije o njezinom pozitivnom djelovanju na krvni tlak kao i na sprječavanja moždanog udara.

Bomba za mozak

200 studenata u engleskoj školi Twickenham sudjelovalo je u istraživanju u kojem su morali tijekom jedne školske godine jesti banane za doručak, ručak i međuobrok kako bi povećali aktivnost mozga. Istraživanja su pokazala da kalij koji se nalazi u ovom voću može pomoći pri učenju te potaknuti mozak na veću opereznost prilikom rješavanja zadataka.

Crijeva, gastritis, žgaravica...

Zbog iznimnog bogatstva vlaknima, banana je namirnica broj jedan pri svakoj dijeti. Svakodnevna konzumacija banana može pomoći djelovanju i radu crijeva, a pomaže u prevladavanju problema sa zatvorom bez pribjegavanja laksativima.

Evo što će vam se dogoditi ako jedete banane s tamnim točkicama

Banana se koristi kao hrana protiv crijevnih poremećaja zbog svog mekog sastava i glatkoće. Ona također sudjeluje u neutralizaciji prejake kiseline i smanjuje nadraženost unutrašnjost želuca.

Banane izazivaju prirodni učinak antacida u tijelu, pa ako patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za smirivanje tegoba.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina liječenja mamurluka je definitivno milkshake od banane zaslađen medom. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda, nadograđuje potrošene razine šećera u krvi, dok mlijeko smiruje te istovremeno ponovno hidratizira vaš sustav.

Otekline i iritacija kože

Banane kao međuobrok idealan su saveznik pri održavanju razine šećera u krvi. No poznate su po još nečemu. Liječenju uboda. Kada vas sljedeći put ugrize komarac, umjesto raznih kemijskih pripravaka pokušajte mjesto uboda natrljati unutarnjom stranom bananine kore. Ukoliko je vjerovati narodu, banana je iznimno učinkovita pri smnjenju oteklina i iritacija kože.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene