Blaženka Divjak
Blaženka Divjak Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako o Jadranki Žarković koju je predsjednik Republike Zoran Milanović odabrao za svoju savjetnicu za obrazovanje "nema što dobro reći" te je stoga bolje pričekati njezine prve poteze.


"Mislim da sve ovakve velike teme vodi predsjednik sam, a savjetnicu ne bih komentirala. Ako nemam nešto dobro reći o ljudima, onda bolje da zasad pričekamo prve poteze na tom planu", rekla je Blaženka Divjak novinarima u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje.

Vezani članci Bartol Šimunić Predsjednik Zoran Milanović imenovao Bartola Šimunića pročelnikom Kabineta Ministrica Blaženka Divjak Kako ocjenjivati učenike tijekom online nastave? Ministarstvo objavilo upute za učitelje, ali i roditelje

Novi predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdio je kako će psihologinja i nekadašnja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković biti njegova savjetnica za obrazovanje te demantirao medijske navode da je kao ravnateljica te agencije slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge U ime obitelji i Hrvatskog generalskog zbora.

Žarković je na mjesto ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje imenovana u Milanovićevu premijerskom mandatu 2015., u vrijeme ministra obrazovanja Vedrana Mornara. Na tu je funkciju izabrana u konkurenciji od čak 12 kandidata, a mediji su tada izvještavali kako je cijeli izbor proveden u tajanstvenim uvjetima. Problematizirali su i njezinu odluku s početka mandata o naprasnu ukidanju Oskara znanja koji se dodjeljuje najuspješnijim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Jadranka Žarković dugi je niz godina radila i u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, gdje je predavala psihologiju. Istu zagrebačku gimnaziju završio je i Milanovićev sin Ante Jakov. (Hina)