Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Potpisan kredit od 80 mil. eura

Ramljak: "U petak počinju isplate dobavljačima, prvi su na redu mali OPG-ovi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor kazao je kako su četiri banke odobrile kredit od 80 milijuna eura te sutra kreću isplate dobavljačima.

Ante Ramljak, izvanredni povjerenika za Agrokor i danas se nakon novinarskog briefinga obratio javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna natječaj bio samo predstava Grupa Borg angažirana već 10. travnja 2017., samo u 2017. naplatili 98 milijuna kuna Slika nije dostupna Afera Agrokor Božinović: O pitanjima nacionalne sigurnosti ne raspravlja se javno

"Četiri banke su odobrile kredit od 80 milijuna eura s aranžmanom 4,97 posto na 15 mjeseci. Od sutra počinju isplate dobavljačima, a sve plaće radnicima su isplaćene. Prvi će novce dobiti mali OPG-ovi", kazao je Ramljak.

Naveo je i da nema ništa protiv slovenskog tzv. Lexa Mercator.

U sjedištu Agrokora medijima se prije Ramljaka obratio Mario Henjak, predsjednik uprave Sberbanke.

"Sberbanka aktivno prati Agrokor već godinama. Otvoreno razgovaramo o nastavku te suradnje. Zadnji kredit od 100 milijuna eura pustili smo prije mjesec dana. On je bio u funkciji stabilizacije. 75 milijuna eura bilo je za dobavljače, 21 milijun za podmirivanje poreznih obveza, a 4 milijuna za plaće", kazao je Henjak.

Iz Sberbanka poručuju kako nastavljaju  pripremati uvjete kako bi omogućili financijsku potporu kompaniji ubuduće te da "u tom smislu imaju vrlo korektnu i otvorenu komunikaciju s Vladinim povjerenikom".

"Želimo imati razumijevanje svih uključenih aktera oko naše namjere da zaštitimo svoje nedavno ulaganje u visini od 100 milijuna eura na način da dobije status super seniorityja, obzirom na vremenski trenutak i okolnosti kada su sredstva plasirana", poručuju iz Sberbanke.

"Uplaćene sve plaće"

Kako je u vijestima Nove TV javio reporter Andrija Jarak, s današnjim danom uplaćene su plaće za sve djelatnike Agrokora.

"Liste prioriteta su utvrđene, iako sastanak od tri sata sugerira da je bilo disonatnih tonova. Ramljak kaže da su se vrlo brzo dogovorili koga treba prvo isplatiti, ali je da trebalo potpisati obilnu dokumentaciju i sve ovjeriti kod javnog bilježnika. Sutra ujutro kreću isplate dobavljačima. U prvom su redu OPG-ovi i srednja poduzeća. Glavni kriterij je bila ugroženost pojedinih poduzeća. Isplate idu u rasponu od nekoliko tisuća pa sve dok nekoliko milijuna kuna. Sve će se to isplatiti iz ovih 80 milijuna eura kredita uz dvostruko nižu kamatnu stopu nego što je to bilo kad je kredit uzimao Ivica Todorić.
Na naš upit što Ramljak planira s neprofitabilnim dijelom koncerna, povjerenik nam je odgovorio kako se radi analiza nakon koje će se donijeti odluka. Mnogi stručnjaci slažu se da razlog krize leži u prebrzom širenju i čitavom nizu aktivnosti kojima se bavi koncern.

Kriza u Agrokoru ima reakcije u susjednim državama. Slovenska je vlada danas usvojila lex Mercator. Tako se, tvrde, želi zaštititi od nelikvidnog vlasnika i spriječiti odljev novca iz države. Mercator ima 6.000 zaposlenih i više od milijardu eura prihoda godišnje. Ante Ramljak kaže kako s tim zakonom nema nikakav problem", izvijestio je Jarak.

Podsjetimo, danas je održan prvi sastanak vjerovničkog vijeća, a počela je isplata plaća svim radnicima koncerna u Hrvatskoj koji još nisu dobili plaću. Također, sutra će na račun sjesti kredit od 80 milijuna eura i počet će isplate dobavljača

Ramljak je jučer kazao kako je postignut dogovor s domaćim bankama o kreditu od 80 milijuna eura.

"Želim zahvaliti ljudima koji su na tome radili i domaćim bankama i mislim da je ovo rekordni rok u kojem su neke banke u 48 sati odobrile takva sredstva. Zahvaljujem svima, reakcija svih koji su sudjelovali bila je izuzetna. Nastavljamo dalje", kazao je Ramljak i dodao da će ta sredstva biti dostatna za neko vrijeme.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene