Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elektronički prijedlog

"Olakšali smo proceduru za upis u zemljišne knjige, sad je sve brže i sigurnije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, zajedno s ministrom pravosuđa Antom Šprljom održao je konferenciju na temu podnošenja elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige.

Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastre u Hrvatskoj od 21. studenog 2016.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije Htio bi na listu Župan Koren na svečanost nije pozvao predsjednika jer želi da dođe - premijer

Taj je sustav jedna od ključnih poluga izgradnje e-Hrvatske i razvoja poduzetništva i osiguranja povjerenja građana u registre.

Daljnji razvoj elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama omogućen je podnošenjem elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige.

"Ubrzan postupak"

Od 15. ožujka 2017. e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige omogućeno je u cijeloj Hrvatskoj. Njime se postupak dodatno ubrzava i olakšava te se osigurava veća pravna sigurnost u poslovanju s nekretninama, navode iz Službe za odnose s javnošću.

"U našem programu naveli smo kako je pravna sigurnost jedna od naših temeljnih ciljeva, kao i digitalizacija rada državne uprave. nedavno smo pokrenuli projekt "One Stop Shop" vrijedan 500.000 eura, a koji pridonosi elektronskoj dostupnosti svega što se nalazi u zemljišnim knjigama. Pomažemo našim ljudima da olakšaju proceduru za upis u zemljišne knjige. Od sada je sve brže i sigurnije. Javni bilježnik elektroničkim putem podnosi zahtjev te odmah stranci može reći je li sve u redu s nekretninom", kazao je premijer Plenković.

"Manje rizika"

Premijer je istaknuo kako se ovako smanjuje mogućnost zlouptrebe i rizika.

"Građanima smo omgućiliu da uz naknadu od svega 200 kuna naprave posao za koji je prije bilo potrebno puno više vremena", kazao je Plenković.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je kako oni koji će koristiti ove usluge više neće trebati strahovati hoće li netko nakon što su podnijeli zahtjev u međuvremenu prodati nekretninu,

"Omogućavamo da građani u sekundama vide što se događa s nekretninom. Pojednostavili smo proces i zaštitili građane od zloupotrebe", kazao je Šprlje.

Istkanuo je da je više od 200.000 građana koji su upisani u sustav e-građani, putem njega  mogu izvaditi vlasnički list za istu cijenu kao i na sudu

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene