Nagodbom koja je danas u Banksim dvorima predstavljena hrvatskoj javnosti, cilj lex Agrokora nije ispunjen. Analizu čitavog dosadašnjeg procesa donosi reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Galerija


Premijer Plenković očito je htio poslati simboličku poruku godinu dana od primjene lex Agrokora, kako je eto Vlada, zajedno s Vladinim povjerenikom napravila najveći dio posla.

Vezani članci Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dok je Hrvatska u "srebrnoj euforiji", počele su pljuštati prve tužbe protiv Agrokora Andrija Jarak ispred Trgovačkog suda (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak Udruge malih dioničara Agrokora: "Riječ je o velikim interesima i velikom novcu. Bit će još velike pravne borbe oko nagodbe"

No pravi, filigranski posao, predstoji u slijedeća tri mjeseca između svih onih strana koje su godinama, da ne kažem desetljećima, Agrokoru davale novac i robu, poput dobavljača.

Trebat će se usuglasiti kako i na koji način će ta tvrtka funkcionirati. Podijeljeni su omjeri vlasničke strukture i Rusi tu imaju najviše udjela, no naravno da će biti zanimljivo pratiti kada i u kojem trenutku će taj novi Agrokor, koji bi trebao zaživjeti sredinom srpnja, početi funkcionirati i na tržišnim osnovama; kako će Konzum poslovati na tržištu i odolijevati konkurenciji te istodobno osigurati dobavljačima novac te što će biti i u kojem trenutku će se odlučiti većinski vlasnici, odnosno hoće li to biti Rusi ili netko treći.

Zasad je sve zaleđeno u idućem razdoblju i čekat ćemo nekoliko mjeseci ili do godine dana prije nego što taj novi Agrokor stane na noge. Ono što je svakako jasno i to je Marica Vidaković potvrdila, da će idućih godina biti brojne tužbe onih dobavljača, tvrtki ili institucija koje smatraju da su oštećene u ovom postupku, jer su morale otpisati velik dio dugova.

Kad završi priča sa stasanjem novog Agrokora, zapravo će krenuti brojni sudski sporovi.