Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA NADA ZA AGROKOR

Premijer Andrej Plenković: "Potvrđeni su osnovni elementi nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru"

Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Marica Vidaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izjave nakon sastanka (Foto: dnevnik.hr) Izjave nakon sastanka (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković i Fabris Peruško (Foto: DNEVNIK.HR) Galerija 1/5 >>
Premijer Plenković sastao se danas s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća, nakon čega su uslijedile izjave za medije.

Premijer Andrej Plenković sastao se danas u 13:30 sati u Banskim dvorima s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber i predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća, izvijestili su iz Vlade. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Plenković je na početku obraćanja koje je uslijedilo kazao kako su na sastanku svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća potvrdili osnovne elemente nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Dodao je kako su uspjeli ostvariti nekoliko ciljeva - spriječena je kriza koja bi zahvatila cijelo hrvatsko gospodarstvo i osjetila bi se u cijelom društvu.

"To je spriječeno zahvaljujući zakonu i dobroj volji te odgovornosti svih dionika", ustvrdio je i dodao kako je ključna riječ za proteklih godinu dana – povjerenje.

"Zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprli pritiscima"

Martina Dalić kazala je kako je danas točno godinu dana otkad je Trgovački sud potvrdio izvanrednu upravu u Agrokoru. Dodala je i kako je načelni sporazum danas postignut unatoč svim pritiscima. "Zahvaljujem svim vjerovnicima što su se oduprli svemu tome." Najavila je i kako će konačni pravni dokument nagodbe omogućiti konačno vraćanje Agrokora u redovno poslovanje. Ponovila je i kako restrukturiranje Agrokora nije palo na leđa hrvatskih poreznih obveznika, "to treba ponavljati, jedinstven je to slučaj".

Navela je i kako su dobavljači otpisali niz dugova nastalih u vrijeme bivše uprave. Mali dobavljači i OPG-ovi isplaćeni su u cijelosti. Sustav Agrokora, vođen novim vlasnicima, vođen vjerovnicima, činit će kostur gopodarstva, kazala je Dalić.

Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Fabris Peruško potvrdio je kako su svi potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe. Vjerovnici su postigli međusobni dogovor i ovaj sporazum predstavlja konkretni temelj za konačni tekst nagodbe, kazao je on. "Ovaj sporazum određuje novi dug grupe i njezinu kapitalnu strukturu", ustvrdio je Peruško. Posebno je zahvalio Dalić i Plenkoviću na podršci u ovom procesu.

Marica Vidaković kazala je kako je iza nas vrijeme koje je bilo vrlo turbulentno. "I Vlada i Sabor znali su procijeniti potencijalnu opasnost za hrvatsko gospodarstvo." Rekla je i kako su već naplatili milijune kuna dugovanja, a u predstojeće četiri godine naplatit će ih još. "Vjerujem da će apsolutno svi dobavljači i dalje ukazati povjerenje ovoj kompaniji", kazala je i pohvalila medije, kazavši da su bili velika potpora i pomogli da se javnost senzibilizira za ovu temu. "Očekujemo nadalje jedno moderno, bolje upravljanje koncernom."

Na pitanje je li tvrtka Texo Management još uvijek savjetnik u Agrokoru, Peruško je odgovorio kako su oni još uvijek savjetnici te kazao kako će za desetak dana organizirati brifing za novinare na kojem će obrazložiti cijelu tematiku vezanu za nacrt nagodbe i transparentnost. Upitan o budućoj strukturi vlasništva, kazao je kako se sama struktura vjerovnika odražava na budući izgled vlasništva nad Agrokorom. Naveo je i kako će početkom svibnja moći prezentirati točnu strukturu budućeg vlasništva. Naveo je pritom Sberbanku, koja će "zasigurno imati jedan bitan udio Sberbank je najveći vjerovnik s 1,1 milijardu eura u svim tražbinama. Također, Sberbank ima veliki dio toga pokriveno jamstvima i na taj način će ostvariti jaču poziciju".

Irena Weber kazala je i kako se bilance moraju raditi uzevši u obzir svu imovinu kompanija, "a kako znate, riječ je o ozbiljnom broju tvrtki".

Dalić je na pitanje hoće li joj postizanje ovog nacrta nagodbe pomoći u raspravi o povjerenju u Saboru kazala kako ozbiljnost zahtjeva za opoziv pokazuje i tekst po kojem je taj zahtjev sročen.

"Radna mjesta bit će spašena"

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je reporteru Dnevnika Nove TV Mislavu Bagi uoči sastanka kako je zadovoljna što je postignut veliki korak prema postizanju konačne nagodbe, a "još više ću zadovoljna biti kada bude pripremljen i detaljni pravni tekst nagodbe i, naravno, nakon što ga izglasaju vjerovnici i Agrokor bude vraćen redovitom poslovanju te ponovno počne rasti i osvajati nova tržišta".

Na Bagino pitanje hoće li joj sada biti lakše u Saboru braniti se od oporbe Dalić nije odgovorila.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, odgovorila je pak na pitanje Mislava Bage hoće li ovom nagodbom radna mjesta biti spašena: "Bit će spašena." Dodala je i kako će imati pet godina garancije za dobavljače te da će u Konzumu prodavati "obrtajnu robu" i biti konkurentni.

Podsjetimo, Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber predstavili su HDZ-ovim koalicijskim partnerima u ponedjeljak nacrt nagodbe s vjerovnicima. Nagodbom će ruske banke Sberbank i VTB postati vlasnici oko 44 posto novog društva.

Oko 20 posto ide u ruke Knightheada i drugih stranih fondova. Po desetak posto trebale bi dobiti domaće banke i dobavljači, a ostatak bi trebao pripasti ostalim vjerovnicima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene