Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozdravili proširenje

Američki Hrvati traže proširenje optužnice protiv Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna federacija američkih Hrvata je priopćila kako pozdravlja uhićenje i izručenje Haškom sudu 'srbijanskog ratnog zločinca' Ratka Mladića ali i izrazila razočaranost činjenicom da mu se neće suditi za zločine počinjene u Hrvatskoj kao i činjenicom da je Goran Hadžić još na slobodi.

Navodeći podatke iz optužnice Haškog suda, NFCA podsjeća na Mladićeve funkcije u prvim mjesecima rata u Hrvatskoj, posebno ističući pokolj u Škabrnji 18. studenog 1991. te naglašava kako je 'vrlo iznenađujuće' da Mladićeva optužnica ne obuhvaća i optužbe za zlodjela u Hrvatskoj.

'NFCA snažno osuđuje odluku Tužitelja Brammertza (da ne proširi optužnicu na Mladićevo djelovanje u Hrvatskoj) i podsjeća na neuspjeh njegove predsjednice da za zločine u Hrvatskoj sudi Slobodanu Miloševiću', stoji u priopćenju NFCA. 'Ako se tužiteljeva odluka ne promijeni, to će u konačnici značiti da većina najodgovornijih za napade na Hrvatsku koji su bili vođeni iz Beograda nikad neće morati odgovarati za svoje uloge u ratu protiv Hrvatske 1991. i četverogodišnjoj okupaciji dijelova Hrvatske.

NFCA poziva SAD da iskoristi utjecaj stalne članice Vijeća sigurnosti UN da primora ICTY da Mladiću sudi i za zločine u Hrvatskoj, ali i da, zajedno sa svojim saveznicima, nastavi pritisak na Republiku Srbiju da upotrijebi sva sredstva u pronalaženju i uhićenju Gorana Hadžića, za kojeg napominje da je odgovoran za protjerivanje i ubijanje tisuća hrvatskih civila tijekom rata u Hrvatskoj. NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja ima oko 130 tisuća članova.(Hina)

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene