Koronavirus na ulicama Budimpešte
Koronavirus na ulicama Budimpešte Foto: Afp

Mađarska vlada objavila je u ponedjeljak popis novih pravila koja će se primjenjivati kada broj cijepljenih građana dosegne četiri milijuna.


Vlada je na internetskoj stranici navela da će policijski sat početi u ponoć i da će trgovine biti otvorene do 23 sata. Osobe s certifikatima o cijepljenju moći će u unutrašnjim dijelovima restorana biti do 23 sata, kao i u hotelima gdje mogu biti s djecom.

Mjesta za zabavu zatvorena u studenome prošle godine otvorit će se za cijepljene ljude, uključujući zoološke vrtove, muzeje, kazališta, kinodvorane i knjižnice. Teretane, bazeni i skijališta također će biti dostupni cijepljenima i profesionalnim sportašima ispod 18 godina.

Oni s certifikatima moći će s djecom doći na sportske događaje i ne moraju nositi masku. Organizatori će morati provjeravati njihove potvrde o cijepljenju, a ako to ne učine prijeti im kazna od 280 do 2800 eura te godina dana zatvora.

Na snazi ostaje obvezno nošenje maski na javnim mjestima, u javnom prijevozu i u trgovinama. Zaposleni u restoranima i u ostalim javnim sadržajima, koji nisu cijepljeni, morat će nositi zaštitne maske.

Koronavirus u svijetu - 3 Crni rekord kod susjeda: U 24 sata od korone preminulo 302 oboljelih, na respiratorima gotovo 1500 osoba

Koronavirus na ulicama Budimpešte Stroge mjere i dalje na snazi kod susjeda, imaju najvišu stopu smrtnosti u svijetu: "Pod izvanrednim smo pritiskom, sljedeći tjedni bit će teški"

U priopćenju se navodi da će se nove mjere donositi kako bude napredovalo cijepljenje.

Mađarska je u posljednja 24 sata registrirala 1936 novih slučajeva zaraze i 176 umrlih s COVIDOM. U zemlji s deset milijuna stanovnika dosad je jednom dozom cijepljeno 3,6 milijuna ljudi, a 1,6 s obje, objavila je vlada u ponedjeljak.