Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE HITAN SASTANAK

Hrvatska liječnička komora: ''Nerealno je očekivati da će se bez učinkovite nacionalne informatičke platforme uspjeti obavijestiti više od milijun građana te ih i procijepiti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HLK je poslala pismo Ministarstvu u kojemu traže hitan pronalazak rješenja za nefunkcionalnost i lošu organizaciju cijepljenja protiv koronavirusa.

Hrvatska liječnička komora poslala je otvoreno pismo u kojemu traži hitno razrješenje svih nefunkcionalnosti i problema u organizaciji cijepljenja. ''Bez visoke razine procijepljenosti do ljeta ne možemo zaustaviti pandemiju, niti možemo očekivati značajniji prihod od turizma kao ni pokretanje drugih, zaustavljenih gospodarskih grana'', naveli su uz opasku da je dosadašnje cijepljenje opterećeno mnogobrojnim poteškoćama i sporosti provedbe istog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija u Zlataru Strašna nesreća: Automobilom naletio na biciklista koji je na mjestu smrtno stradao

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZlazak iz karantene Zemlja u zelenoj zoni: Prvi put u devet mjeseci u jednom danu nisu zabilježili ni jedan smrtni slučaj

Također, ističu da su su najveći teret cijepljenja podnijeli obiteljski liječnici i liječnici u zavodima za javno zdravstvo te na temelju provedene analiza predlažu zdravstvenoj administraciji da u cjelosti hitno uspostave funkcionalne nacionalne informatičke platforme za cijepljenje, moraju uvesti masovno cijepljenje na punktovima u svim županijama i uspostavu većeg broja punktova kao i uspostavu call centra u svakoj županiji.

Zatim je potrebno uključiti i druge liječnike u cijepljenje kao i uključivanje drugih zdravstvenih djelatnika te je potrebno uspostaviti odgovarajuće opremljene mobilne timove za cijepljenje nepokretnih ili teško pokretnih pacijenata u svakoj županiji.

Smatraju da ''medijski sukobi i javna prebacivanja odgovornosti ruše povjerenje građana u proces cijepljenja i ne doprinose ostvarenju visoke razine procijepljenosti''.

Osvrnuli su se i na izjavu ravnatelja HZZO-a dr. Luciana Vukelića koji ih je kritizirao zašto ''ne mogu cijepiti pet svojih pacijenata dnevno'', ''ne mogu to napraviti tijekom svog radnog vremena, godinu dana nisu niš delali, imaju tamo administratora, imaju sestru''. Istaknuli su da je ovakav javni govor u cijelosti neprihvatljiv.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a MOGUĆI I PENALI Plenković odrješito o platformi: "Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče drugu. Berošu sam dao vrlo precizne upute"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krš i lom VIDEO Pogledajte trenutke užasa: Autom pokosio parkirana vozila, a dvojica prolaznika za dlaku izbjegla tragediju

Predlažu hitan sastanak ministra Vilija Beroša, Liječničke komore i organizacija obiteljskih liječnika u svrhu definiranja rješenja za nefunkcionalnosti u organizaciji cijepljenja. 

''Nerealno je očekivati da će bez učinkovite nacionalne informatičke platforme za cijepljenje, oko 2000 obiteljskih liječnika u svega dva mjeseca, uz svoj redovan posao, uspjeti obavijestiti više od milijun građana o cijepljenju te ih i procijepiti'', zaključili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene