Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji Foto: Afp

Srbija mora ubrzati kampanju procjepljivanja namjerava li koncem lipnja biti epidemiološki sigurna, poručila je u ponedjeljak premijerka Ana Brnabić, dok u Kriznom stožeru ocjenjuju da bi "za mjesec i pol do dva" moglo biti manje od 100 zaraza na dnevnoj razini.


Srbija je danas prijavila 30 smrtnih ishoda od COVID-a te dodatnih 1987 novozaraženih od 11.657 testiranih, što je drugi dan uzastopce manje od 2000 zaraza, u usporedbi s jučerašnjih 1.695, uz uobičajeno manje testiranja tijekom vikenda - 8956.

U blagom padu je i broj hospitaliziranih - 5318 u odnosu na jučerašnjih 5601, te 183 pacijenta na respiratorima, što je za 15 manje nego u nedjelju.

Policija, ilustracija Pa gdje je gledao? Pokušao se uključiti u promet pa pregazio mladića koji je ležao na kolniku

Nesreća u Dubravi 02 Audijem jurio Dubravom i završio na krovu, pokupio više automobila uz cestu. Vozač izašao iz prevrnutog auta

U Beograd je danas stigao još jedan kontigent od pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm, a dočekujući tu pošiljku u beogradskoj zračnoj luci premijerka Brnabić, naglasila je da su do sada od 4,5 milijuna ukupno pristiglih doza, tri milijuna Sinopharmovih.

Prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa u Srbiji je, po njezinim riječima, dosad primilo oko 1.959.000 osoba, što je 34 posto punoljetnih građana, a cilj je postići 37 posto do kraja travnja.

U kampanji cijepljenja prednjači Beograd s više od milijun cijepljenih.

"Moramo ubrzati procijepljivanje i u drugim dijelovima Srbije kako bismo kraj lipnja dočekali potpuno sigurni", rekla je Brnabić novinarima.

Istodobno, član Kriznog stožera epidemiolog dr. Branislav Tiodorović optimistički prognozira očekivani trend.

Ukoliko bi u idućih 15 dana brojke nastavile padati, a cijepljenje bude ubrzano, on očekuje manje od tisuću zaraženih dnevno, a "za nekih mjesec i pol do dva" zaraze na dnevnoj razini bi mogle pasti ispod troznamenkastog broja.

Srbija je od početka epidemije 6. ožujka prošle godine prijavila ukupno 3.787.020 testiranja i ukupno 681.654 potvrđena slučaja zaraze, dok je službeno registrirano 6.257 smrtnih ishoda, uz stopu smrtnosti od 0,92 posto.

Reper Zizi i Miroslav Škoro Škoro povukao spot s reperom koji veliča nacizam, a pao i jedan otkaz u izbornom timu: "Nisam bio upoznat s time..."

Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Srbija se po broju ukupno potvrđenih zaraza nalazi na 35. mjestu u svijetu, po statistici koju vodi specijalizirani portal worldometers.info, dok je po broju umrlih na 51. mjestu, a po broju smrtnih slučajeva na milijun stanovnika na 59. mjestu.