Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVA DJECE

Aladrović najavio povećanje naknada udomiteljima: ''Radimo i na ubrzavanju procesa usvajanja''

U Ministarstvu obitelji i socijalne politike osnovano je povjerenstvo koje se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece, a osiguran je i novac za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici te drugoj alternativnoj lokaciji, kazao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade istaknuo i da će novim Zakonom o udomiteljstvu povećati naknade udomiteljima.

Posljednjih pola godine u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici primaju isključivo hitna izdvajanja djece, a već dvije godine popunjenost premašuje njihove kapacitete. Nakon tragičnog slučaja u Novoj Gradiški ta situacija se još intenzivirala pa tako umjesto 60 djece, koliki je maksimalni kapacitet, trenutno imaju gotovo 90 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Velik je to problem o kojem su novinari pitali i resornog ministra na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade s koje je u drugo čitanje u Sabor upućen paket od sedam zakona vezanih uz reforme sustava socijalne skrbi, a među kojima je i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu.

U Ministarstvu obitelji i socijalne politike osnovano je povjerenstvo koje se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece tako što povezuju centre za socijalnu skrb, odnosno potencijalne posvojitelje s djecom koja potencijalno mogu biti posvojena, kazao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na konferenciji za medije: "Kako je povjerenstvo osnovano, udvostručio se broj djece koja su bila usvojena po sudskim rješenjima".

''Osigurali smo sredstva za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb na lokaciji u Nazorovoj ulici i na drugoj alternativnoj lokaciji'', kazao je Aladrović i istaknuo da je potrebno sistemsko rješenje popunjenosti kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Njega vidi u procesu deinstitucionalizacije jer je jedan od zakona koji donose u reformi sustava socijalne skrbi upravo i Zakon o udomiteljstvu kojim se povećava naknade udomiteljima, u što će se investirati oko 80 milijuna kuna: "Samo naknade i opskrbnine se povećavaju između 15 i 60 posto, ovisno o korisničkoj skupini".

Pročitajte i ovo Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Predugo za mnoge Zbog sporog sustava gotovo 3000 djece još nema trajni dom: "Nekad čekanje od tri godine predstavlja i pola njihova života"
Pročitajte i ovo Predsjednik Udruge Dugine obitelji Daniel Martinović Odluka Upravnog suda Sud odlučio da istospolni parovi mogu postati posvojitelji: "To je fantastična vijest, ali ovo nije kraj"

Smatra da će se time poticati deinstitunacionalizacija s obzirom na to da je smisao da djeca ne budu dugo zadržana u Domu u Nazorovoj ulici i sličnim ustanovama već da su u udomiteljskim obiteljima, čime će im biti osigurana kvalitetnija i bolja skrb te kvalitetnija dugoročna integracija u društvo.

Kroz nacionalni plan razvoja socijalnih usluga predviđen je i porast kapaciteta za zbrinjavanje takve djece, kazao je Aladrović i dodao da je riječ o problemu kojem treba pristupiti s više različitih strana: "Kroz reformu postoji potencijal da probleme minimiziramo i da oni budu puno rjeđi".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene