Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predugo za mnoge

Zbog sporog sustava gotovo 3000 djece još nema trajni dom: "Nekad čekanje od tri godine predstavlja i pola njihova života"

Aktualno Galerija Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages +0 Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) Galerija 1/4 >>
Jučer jer obilježen Svjetski dan posvajanja. U Hrvatskoj svoj trajni dom čeka gotovo 3000 djece. Da je sustav prespor, još je jednom ponovila udruga Adopta, koja je predstavila i slikovnicu kojom pomažu posvojiteljima i njihovoj djeci.

Da joj njezina mama nije biološka majka, Marta je doznala sa šest i pol godina.

"Bila sam jako zbunjena. Ja sam bila još jako mala, nisam znala ni što je to zapravo, ali bilo je tu pitanja: Kako baš ja? Zašto baš ja?", ispričala je Marta Perušić.

Danas ponekad, priznaje, i zaboravi da je posvojena. Biološke roditelje nije pokušala tražiti.

"Nisam se još nekako pronašla u tom svijetu jer imam 19 godina i idem na faks. Imam neke svoje ciljeve, pa kad to ostvarim, onda ih možda jednog dana potražim", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna model a Jedna županija promijenila oblik održavanja nastave: Učenici će ipak biti u školskim klupama

Onima koji svojoj djeci moraju objasniti da su posvojeni pomaže udruga Adopta i to slikovnicom ''Lastin novi dom''.

"Na način da dijete razvije pozitivni identitet o vlastitom iskustvu. Jako je važno da imamo nekakav alat za razgovor u obitelji", rekla je urednica izdanja Dorja Mučnjak novinarki Dnevnika Nove TV Viktoriji Bednjanec.

Djeci se životinjskim likovima želi približiti temu posvojenja kroz rimu o obitelji i toleranciji.

"Tata slavuj i mama mala čigra posvojili su lastu, pa se onda djeci može približiti i ta različitost", rekla je autorica slikovnice Marijana Križanović.

Pročitajte i ovo Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 2 KOMENTAR MISLAVA BAGE Što se može dalje očekivati od Milanovića i Plenkovića? "Siguran sam da predsjednik neće sjediti prekriženih ruku i gledati fazane na Pantovčaku"

U Hrvatskoj se na posvajanje u prosjeku čeka tri godine.

"Ako vi govorite o mlađoj djeci, onda čekanje od tri godine predstavlja pola, pa i više, njihova života. Tih nekakvih najranijih godina su najranjivija i treba im najviše ljubavi", rekla je Andrea Turčin, predsjednica udruge Adopta.

Prespor sustav potvrđuju i brojke resornog ministarstva. U Hrvatskoj je ove godine posvojeno tek 97 djece. S druge strane, za njih 2858 budućnost je neizvjesna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene