Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Akademiku Miroslavu Radmanu uručena je najprestižnija europska nagrada za mikrobiologiju. Nagradu je primio u Ženevi na kraju ovogodišnjeg kongresa Federacije europskih mikrobioloških društava.


Predsjednik FEMS-a prof. dr.sc. Bernhard Schink uručio je akademiku Miroslavu Radmanu povelju i medalju od platine s likom prof.dr.sc. André Lwoffa, jednog od osnivača i očeva moderne mikrobiologije te ujedno i prvog predsjednika ove asocijacije te dobitnika Nobelove nagrade 1976. godine za fiziologiju i medicine zajedno s François Jacobom i Jacques Monodom.

Vezani članci Emmy Awards United Media dovodi Međunarodnu nagradu Emmy u Dubrovnik Listić/Ilustracija Javio se dobitnik s Raba težak šest milijuna kuna, jako ga muči jedna stvar:" Možemo li listić..."

Prilikom uručenja naglašeno je da ova nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, predstavlja priznanje prof.dr.sc. Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice kod otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK-a u Escherichia coli bakteriji.

Radman za Dnevnik.hr: Radim na velikom otkriću vezanom uz starenje

'Uvijek se veselimo priznanju kolega. Budući da se radi o najvišoj nagradi na području mikrobiologije, naravno, jako mi je drago', rekao je akademik Miroslav Radman za Dnevnik.hr. Radman je rekao kako nastavlja istraživanje bakterija, a iduće veliko otkriće mogao bi biti i svojevrsni 'eliksir života'. 'Vezano je uz bakteriju koja sama proizvodi antioksidanse. Nadam se da će donijeti veliku pomoć kod bolesti koje su vezane za starenje', rekao je Radman.

Dodao je i kako je značajno što je nagrada u Ženevi dodijeljena na području mikrobiologije koja je sada sve više u 'modi' zbog bolesti i epidemija. Radman je objasnio kako danas antibiotici ne djeluju kao prije 30 godina te da bi se takve bolesti ubuduće liječile bakterijama. Ovu je nagradu Radman primio kao hrvatski znanstvenik i to na prijedlog Hrvatskog mikrobiološkog društva.

Radman priznat kao vrhunski znanstvenik

Ovo je, inače, najvažniji molekularni sustav za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno. Istaknuto da su Radmanova otkrića naveliko citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima. Uz to, Radman je, prema ocjeni FEMS-a, pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog Instituta za istraživanje života u Splitu te je inicijator i suosnivač novog Europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima Sinka, priznao prof.dr. sc. Miroslava Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je ujedno djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju