Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dostavili popis

Vlada reagirala na izjave predsjednika Milanovića: "Ponovno iznosi laži"

Sjednica Vlade, ilustracija
Sjednica Vlade, ilustracija Foto: Damjan Tadic/Cropix
Vlada je reagirala na izjave predsjednika Zorana Milanovića o Zakonu o izbornim jedinicama.

"Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno iznosi laži u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Stoga radi potpunog informiranja javnosti, dostavljamo popis zakona koji su sadržavali odredbe o stupanju na snagu točno određenog dana, odnosno zakone čije je proglašenje potpisano u roku kraćem od 8 dana", piše u priopćenju Vlade koja dodaje kako obrazloženja koja je Milanović iznio ne odgovaraju postupanju ni ranijih predsjednika, kao ni njega samog u ulogama predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

 

Popis zakona s kratkim rokom davanja odluke o proglašenju i stupanja na snagu by DNEVNIK.hr on Scribd

 

"Primjerice, parlamentarna većina predvođena SDP-om u vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijela je 14 takvih zakona. Usto, predsjednik Republike Milanović nedavno je (28. lipnja 2023. godine) potpisao odluku o proglašenju Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi na isti dan kad je Hrvatski sabor i donio navedene zakone.

Predsjednik Republike je svjesno propustio obaviti svoju dužnost i potpisati odluku o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama u roku koji bi omogućio stupanje na snagu onako kako je predvidio Hrvatski sabor uzimajući u obzir odluku Ustavnoga suda, koji je ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopada 2023.

Vlada je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Time otklanjamo formalnopravne nedostatke koji su nastali kao posljedica nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike", piše u priopćenju Vlade koja je objavila i popis zakona.

 

Popis zakona s kratkim rokom davanja odluke o proglašenju i stupanja na snagu by DNEVNIK.hr on Scribd

 

_________

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene