Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Afrička svinjska kuga širi se Hrvatskom: Lovci uočili divlju svinju sa svim simptomima opake bolesti

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga, ilustracija - 4 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 3 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Afrička svinjska kuga, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Afrička svinjska kuga se širi Hrvatskom - potvrđena je na Banovini, doduše kod divlje svinje. Izvanredno stanje proglašeno je još i u Lici i na karlovačkom području. Dnevnik Nove TV u posjedu je snimke na kojoj je zaražena divlja svinja, upozoravamo da bi ti kadrovi mogli biti uznemirujući. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Divlju svinju sa svim simptomima svinjske kuge uočili su lovci kod Rakovice. Nakon tog potvrđenog slučaja u Karlovačkoj županiji, u Sisačko-moslavačkoj pronađena je još jedna zaražena na Zrinskoj gori. Velika je vjerojatnost da plivaju preko Une i donose virus iz Bosne.

"Dolaze i otamo ovamo i idu tamo, idu piti vodu na Unu", kaže uzgajivač svinja Stevo Knežević iz mjesta Volinja kod Dvora.

Po krumpir pak dođu u vrt gospodina Steve."Nikada nisu dolazile do ove godine, ima ih tu puno. Ove godine nema voća i zato dolaze", kaže on. 

Pročitajte i ovo Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Vrućine posvuda Kakvo nas ljeto čeka i što su to superćelijske oluje? Odgovore ima meteorolog Ivan Čačić

Slabo će onda biti i vrtova i kukuruza. "Po tim poljima, kroz te kukuruze, dolje ima rijeka, dolje idu na vodu i onda tu znaju biti u tim kukuruzima", kaže uzgajivač svinja Silvio Boltužić iz Donje Mlinoge.

Moglo bi ove godine biti slabo i svinjetine. Na pitanje je li bio veterinar, Boltužić kaže: "Pa, bio je jutros, rekao je da je ovo sad zaraženo područje, da se pazi da ne ide nitko i da ako se vidi da je nešto čudno, da se odmah zove, javi."

Zaraženo je veliko područje između Une i Kupe, gdje su se divlje parile s domaćim svinjama za vrijeme rata. "Hajke su, stalno hajke. Čeka je non-stop, od jutra do sutra, ide se, tuče se, ali ima ih puno", kaže Josip Kolić iz Jabukovca kod Petrinje, uzgajivač svinja i lovac.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs pacijenti se požalili Ministra Fuchsa u bolnici primili preko reda? Liječnik je mislio da bi pregled trebalo obaviti u hitnom postupku

Lovcima još uvijek nije zabranjen lov, ali ako se kuga raširi, mogla bi se uvesti i ta mjera. "Prilikom odlaska u lovište dezinficiraju se vozila, obuća, čizme", kaže Vlado Kireta, predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije.

Obuća lovaca najmanji je problem, kad divljač već hoda po staji, a kokoši traže zaštitu kod svinja... Ivi Brlekoviću, uzgajivaču svinja i kokoši iz Bresta kod Petrinje lisica je prije godinu dana pojela sve kokoši u kokošinjcu. "Ma pojela je, napravila veliku štetu... Neki je dan i patku ulovila", kaže danas. 

Bar svinje još nitko ne dira. "Imaju dobar apetit, evo, ja sam njima jutros dao pune tačke trave..." Pune tačke, nažalost, moguće inficirane trave.

Afrička svinjska kuga na 97 gospodarstava, obeštećenja proizvođačima

Afrička svinjska kuga potvrđena je na 97 gospodarstava u 11 općina, bolest je najzastupljenija u trima općinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rečeno je na Nacionalnom kriznom stožeru za kontrolu i suzbijanje te bolesti te je najavljeno obeštećenje proizvođačima u zonama ograničenja.

Na sjednici Stožera, održanoj u ponedjeljak, prezentiran je plan pomoći proizvođačima radi ublažavanja posljedica afričke svinjske kuge.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da su osigurana sredstva za potpore za eutanazirane životinje, naknade proizvođačima zbog otežanog prometa i naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja, priopćilo je Ministarstvo.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić izvijestila je da je bolest potvrđena na 97 gospodarstava u 11 općina, a najzastupljenija je na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najavila je stoga novu Naredbu koja će sutra biti objavljena.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pripremaju se mjere Putin nakon napada na Krimski most: "Ovo je novi teroristički čin kijevskog režima. Odgovor Rusije sigurno neće izostati"

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se od prvog slučaja pojave te bolesti u Hrvatskoj sve mjere provode promptno i aktivno.

"Kako bismo bili još učinkovitiji, u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge", kazala je ministrica i najavila kako će Vlada osigurati obeštećenja za posjednike.

Članovi Nacionalnog stožera podržali su mjere koje se provode u zonama ograničenja te su usuglašene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu je potvrđeno da se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja.

Na sjednici Stožera bili su i državni tajnik Mladen Pavić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, predstavnici MUP-a i MORH-a, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatskog veterinarskog instituta te online župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, predstavnici gradova i općina te predsjednica lokalnog stožera Nada Ćaleta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene