Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzgajivači zabrinuti

Vodi se borba za Osječko-baranjsku županiju: Nova stroga pravila zbog opasne bolesti

Aktualno Galerija Pojava afričke svinjske kuge - 6 Pojava afričke svinjske kuge - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pojava afričke svinjske kuge - 5 Pojava afričke svinjske kuge - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pojava afričke svinjske kuge - 4 Pojava afričke svinjske kuge - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pojava afričke svinjske kuge - 3 Pojava afričke svinjske kuge - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pojava afričke svinjske kuge - 2 Galerija 1/8 >>
Vodi se borba za Osječko-baranjsku županiju i to protiv afričke svinjske kuge. Jer ta županija pokriva 70% ukupne hrvatske proizvodnje svinjskog mesa. Bolest je izbila u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji i velika bi katastrofa bila da prijeđe na Osječko-baranjsku. Postavljeni su stoga policijski punktovi koji kontroliraju ulazak živih svinja i svinjskog mesa, a Ministarstvo je odredilo nova stroga pravila.

Afrička svinjska kuga stigla je nadomak Osječko-baranjske županije. Kako se ovdje proizvodi 70% ukupne hrvatske proizvodnje svinjskog mesa, a pojava bolesti automatski znači da se baš sve svinje iz tog svinjca moraju usmrtiti strah je velik pa je Ministarstvo postrožilo zaštitne mjere koje najviše pogađaju male proizvođače.

"Držim svinje. Bavim se tim, nemam puno, sam sam, ali teško to pogađa nas. Pazite ovako: Sad su naši veterinari rekli, nema prodaje", rekao je mali uzgajivač svinja Tomo Župan.

"Svinje su unutra, ne idu nikuda, Peremo noge, čistimo. Nit volim da idem nekom, nit volim da mi netko dolazi. Ako nam se još to desi?! Loša godina u ratarstvu, još ako to bude u svinjogojstvu? Nemamo pojma šta da radimo", kaže mali uzgajivač Mato Mikleušević.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Kako je kod susjeda Turistička patrola Dnevnika Nove TV u Italiji i Sloveniji: Kakve su cijene u odnosu na one na hrvatskoj obali?

Dodatna mjera opreza su policijski punktovi na ulazima u županiju jer priča se i o ilegalnom prijevozu životinja, švercu svinja iz Bosne gdje je cijena kilograma jedan euro dok je kod nas tri. Postoji mogućnost da je bolest u hrvatsku stigla upravo tim putem.

"Na ulasku u Osječko-baranjsku županiju postavljeni su i policijski punktovi. Zaustavljaju se i provjeravaju veća vozila, kamioni i kombiji koji bi eventualno mogli prevoziti ili zaražene svinje ili pak, zaraženu hranu", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Ministarstvo je proširilo takozvane "zone nadziranja". Konkretno to znači da u tim zonama nema prometa i trgovine svinja, pa čak ni svinjokolje za vlastite potrebe.

"Nema klanja u mojoj kući. Ili privatno u mom dvorištu. A mesnica preko puta radi. Hoćete junetinu, svinjetinu, ćevape, sve ima. A ja svoje meso ne smijem prodavati", kaže Župan.

Pročitajte i ovo Jakov Aranza, voditelj smjene zavoda za hitnu medicinu Split Toplinski val Zbog vrućine i hitna imala pune ruke posla: "Nažalost, neke intervencije završile su smrtnim ishodom"

A svinje koje se ne prodaju – najskuplje su svinje. Mikleušević kaže kako svinje moraju hraniti, ne mogu ih pobiti, a koliko to sve košta, ne želi ni računati.

Listopad se bliži, a to je vrijeme kada bi trebali zamirisati čvarci, kulen i kobasice. Ako se uskoro sve ne završi, upitna je i svinjokolja.

Stoga se svi nadaju da će Afrička svinjska kuga, što prije i što dalje, otići iz Hrvatske.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene