Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrućine posvuda

Kakvo nas ljeto čeka i što su to superćelijske oluje? Odgovore ima meteorolog Ivan Čačić

Aktualno Galerija Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Meteorolog Ivan Čačić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Toplinski val Galerija 1/4 >>
Nakon ovakvih vrućina možemo li očekivati nova nevremena? Više zna meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Vrućine su zavladale cijelom Hrvatskom. Više o tome kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta zna meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Toplinski je val. No danas je 17. srpnja, jesu li ove temperature iznad, ispod ili u prosjeku? "Temperature su ipak nešto iznad prosjeka. Naravno, tome u prilog govori i ovaj toplinski val, koji će trajati negdje do sredine tjedna", kazao je Čačić. 

Na pitanje o superćelijskim olujama, o kojima govore neki meteorolozi iz Srbije, Čačić odgovara: "Radi se o velikim energijama usred ljeta. Nije neobični da ljeti te energije busu vrlo izražene i također, vezane uz vlagu, koja je gorivo za olujne oblake. Tada se mogu stvarati ti grmljavinski oblaci, koji mogu dosezati - radarski su kod nas praćeni - i do 16 kilometara, dakle ulaze i u stratosferu. Svi ti grmljavinski oblaci onda imaju neku svoju strukturu pa se zovu jednoćelijski, višećelijski ili superćelijski. 

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs pacijenti se požalili Ministra Fuchsa u bolnici primili preko reda? Liječnik je mislio da bi pregled trebalo obaviti u hitnom postupku

Najjači su ovi superćelijski, dugo se održavaju i mogu trajati i po nekoliko sati, imaju svoj sustav strujanja i mogu davati vrlo olujne procese i velike štete." 

Što se tiče dugoročne prognoze za ljeto, Čačić kaže: "Prema sezonskoj prognozi možemo reći da će kolovoz biti ipak nešto oznad prosjeka, dakle i dalje topliji od prosjeka. Oborine bi trebale biti u granicama prosjeka. Što se tiče oluja, one će biti češće na kopnu i puno rjeđe na moru. U prosjeku je na kopnu svaka četiri dana jedna grmljavinska nepogoda". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene