Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zovu se Arabistan i Zaitoun. Cijeli život su talibanski borci, no sudjelovanje u borbama Islamske države bilo je previše i za njih.


Tijekom prošle godine džihadisti samoprozvanog kalifata pustili su svoje krakove i u Afganistanu gdje su brzo stekli potporu, uglavnom među nezadovoljnim talibanima i afganistanskom mladeži.

Vezani članci Slika nije dostupna "Ubijaju nedužne ljude": Nakon gubitaka u Siriji i Iraku, Islamska država osniva novi "kalifat"? Slika nije dostupna Ubijen vođa Islamske države u Afganistanu

Razlog tome su godine i godine ratovanja i slika islama koju ISIS nudi, a koja se mnogima na prvi mah činila privlačnom. No, za neke se brutalnost Islamske države ipak pokazala kao prevelik zalogaj. CNN donosi ekskluzivan razgovor s dvojicom talibana Arabistanom i Zaitounom koji su se isprva pridružili ISIS-u kad se pojavio u Afganistanu.

Kažu kako su pristali jer im je bila 'prodana' dobra priča i ponuđeno bolje i naprednije oružje od onog koje je imala njihova skupina koja se ujedno, u tim trenucima, nalazila na nezavidnom položaju na bojištima. Ubrzo su, kažu, shvatili da ISIS-ov plan nije pomoći običnim Afganistanicima.

'Oni jednostavno vole obezglavljivanja. Znali su tko je bogat i kome mogu uzeti novac, te tko je siromašan i kome će dati izbor - ili će se boriti s njima ili će biti ubijeni.

Obojica se dobro sjećaju trenutka kad su požalili što su se pridružili ISIS-u. 'Sjećam se kad su obezglavili sedam osoba na lokalnoj tržnici. Među njima je bilo i vladinih dužnosnika kao i pakistanskih talibana. Tijela su samo odbacili sa strane, nisu ih pokopali. To je vrlo ne-islamski', kaže Zaitoun.

Arabistan je zbog puno osobnijeg razloga odustao. 'Najgore mi je bilo kad sam saznao da ako umrem u borbi, moju ženu i djecu neće poslati mojoj rodbini nego će ih zadržati u nekakvom kampu', rekao je.

Što se tiče borbe Zapada protiv džihadista, ovaj dvojac kaže kako im trenutno najveću štetu nanose američki napadi dronovima.