Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digli ruke

Cijeli život 'rade' kao nemilosrdni teroristi, no Islamska država je prebrutalna čak i za njih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zovu se Arabistan i Zaitoun. Cijeli život su talibanski borci, no sudjelovanje u borbama Islamske države bilo je previše i za njih.

Tijekom prošle godine džihadisti samoprozvanog kalifata pustili su svoje krakove i u Afganistanu gdje su brzo stekli potporu, uglavnom među nezadovoljnim talibanima i afganistanskom mladeži.

Pročitajte i ovo Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Razlog tome su godine i godine ratovanja i slika islama koju ISIS nudi, a koja se mnogima na prvi mah činila privlačnom. No, za neke se brutalnost Islamske države ipak pokazala kao prevelik zalogaj. CNN donosi ekskluzivan razgovor s dvojicom talibana Arabistanom i Zaitounom koji su se isprva pridružili ISIS-u kad se pojavio u Afganistanu.

Kažu kako su pristali jer im je bila 'prodana' dobra priča i ponuđeno bolje i naprednije oružje od onog koje je imala njihova skupina koja se ujedno, u tim trenucima, nalazila na nezavidnom položaju na bojištima. Ubrzo su, kažu, shvatili da ISIS-ov plan nije pomoći običnim Afganistanicima.

'Oni jednostavno vole obezglavljivanja. Znali su tko je bogat i kome mogu uzeti novac, te tko je siromašan i kome će dati izbor - ili će se boriti s njima ili će biti ubijeni.

Obojica se dobro sjećaju trenutka kad su požalili što su se pridružili ISIS-u. 'Sjećam se kad su obezglavili sedam osoba na lokalnoj tržnici. Među njima je bilo i vladinih dužnosnika kao i pakistanskih talibana. Tijela su samo odbacili sa strane, nisu ih pokopali. To je vrlo ne-islamski', kaže Zaitoun.

Arabistan je zbog puno osobnijeg razloga odustao. 'Najgore mi je bilo kad sam saznao da ako umrem u borbi, moju ženu i djecu neće poslati mojoj rodbini nego će ih zadržati u nekakvom kampu', rekao je.

Što se tiče borbe Zapada protiv džihadista, ovaj dvojac kaže kako im trenutno najveću štetu nanose američki napadi dronovima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene