Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hvaranima 25 posto dionica Sunčanog Hvara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država će sudjelovati u dokapitalizaciji Sunčanog Hvara sukladno svom 37,46 postotnom vlasničkom udjelu, a potraživanja Grada Hvara prema toj tvrtki bit će namirena prijenosom 25 posto i jedne dionice iz državnog portfelja.

To je izjavio potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon sastanka s predstavnicima Grada Hvara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ott dao ultimatum Hrvatskoj Sukob države i Orca postao međunarodno-korporativni skandal Slika nije dostupna Nema drugog načina Ott: Rješenje ćemo tražiti na međunarodnom sudu

Kako će se i država, koju u vlasništvu Sunčanog Hvara 'predstavljaju' Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, uključiti u predstojeću dokapitalizaciju, vlasnička struktura u toj tvrtki neće se značajnije mijenjati, rekao je Polančec.

Najavio je da će odluku o sudjelovanju u ukupno 88 milijuna kuna vrijednoj dokapitalizaciji Sunčanog Hvara HFP i DAB će donijeti ovih dana, a nakon dokapitalizacije Gradu Hvaru bit će prenijeto 25 posto plus jedna dionica, pa će se u osiguranje sredstava za dokapitalizaciju uključiti i Grad Hvar i to sa iznosom od 15 milijuna kuna.

To je, inače, nešto manje od polovice ukupnog iznosa koji bi trebala uložiti "javna" strana u javno-privatnom partnerstvu s luksemburškim Orcom.

Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić izrazio je zadovoljstvo "što je postignuto da se ne dopusti da Orco ikada preuzme više od 50 posto vlasništva nad Sunčanim Hvarom".

Polančec je najavio da će predstavnicima Orca, 47 postotnog vlasnika Sunčanog Hvara, biti predloženo da se jedan od objekata te hotelske tvrtke, depandansa "Dalmacija" prenese u zajedničko vlasništvo Grada i Katoličke crkve, kako bi se u njemu otvorio dom za svećenike u miru te ostale umirovljenike.

Time bi, kazao je Polančec, trebali biti riješeni svi
imovinsko-pravni sporovi Sunčanog Hvara s Gradom i Crkvom, koji bi trebali odustati od daljnjih potraživanja imovine od te tvrtke.

Polančec je objasnio da se država u sporazumu s Orcom obvezala da svoje dionice Sunčanog Hvara neće prodati na rok od najmanje pet godina od početka javno-privatnog partnerstva (JPP), ali da ih može prenijeti na nekoga ili koristiti za radničko dioničarstvo. Dodaje da je Orcu sporazumom bez naknade dodijeljeno 500.000 dionica Sunčanog Hvara koje može izgubiti ukoliko ne ispuni preuzete ugovorne obveze.

Govoreći o detaljima navodno spornog sporazuma o osnivanju JPP-a s luksemburškim Orcom, Polančec je ustvrdio da se ne radi o privatizaciji već JPP-u, i to u "institucionalnom modelu", za razliku od "ugovornog oblika" na koji se odnose Smjernice Vlade iz prošle godine.

Sporazumom je predviđeno da u prvoj fazi, koja je još u tijeku, Orco odmah po potpisivanju Sunčani Hvar dokapitalizira sa 200 milijuna kuna te uloži 200 milijuna kuna kreditnih sredstava. Također, predviđeno je i da se, ako se pokaže potreba za većim ulaganjima, izvrši i dodatna dokapitalizacija u iznosu do 100 milijuna kuna.

Svi ovi pregovori i dogovori, kaže Polančec, predstavljaju pripremu upravo za tu, dodatnu dokapitalizaciju u prvoj fazi partnerstva.

"Privatna" strana u partnerstvu, luksemburški Orco, do sada je, prema riječima potpredsjednika Vlade, ispunila sve obveze preuzete sporazumom - dokapitalizirala je Sunčani Hvar te uložila najveći dio od predviđenih 200 milijuna kuna. Broj zaposlenih je povećan za 242, a prosječne plaće u tvrtki dignute su za više od 45 posto, ističe Polančec.

Sve to dovelo je i do povećanja vrijednosti tvrtke, pa je vrijednost cjelokupnog državnog udjela u Sunčanom Hvaru povećana sa 123 milijuna kuna, kolika je bila prilikom prvog pokušaja privatizacije prije četiri godine, na trenutnih 497 milijuna kuna, ustvrdio je Polančec. Da se pak, kaže, išlo u privatizaciju netko bi 90-tak posto Sunčanog Hvara kupio za oko 125 milijuna kun.

Rješavanjem imovinsko-pravnih sporova otvara se mogućnost ubrzanja investiranja u tu tvrtku te njen daljnji razvoj, a sve su se strane suglasile i da će još jednom 'proći' cijeli sporazum kako bi vidjeli da li ima spornih točaka te da li treba modificirati neke njegove dijelove, zaključio je Polančec.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene