Ivo Sanader (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ivo Sanader (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nadopunom financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i tehničkom izmjenom optužnice u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media.


Zamjenica ravnateljice Uskoka u izmijenjenom činjeničnom opisu optužnice precizirala je iznos nepripadajuće imovinske koristi bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove nekadašnje stranke. Izmijenjeni činjenični opis je usklađen s dosadašnjim tijekom dokaznog postupka, što uključuje i navode o nepripadajućoj imovinskoj koristi iz prve nepravomoćne osuđujuće presude, a koju je ukinuo Vrhovni sud u listopadu 2015.

Vezani članci Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela" Branka Pavošević Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj"

Prema izmijenjenom činjeničnom opisu, Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna (ranije je to bilo 15 milijuna), dok se HDZ tereti za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna (ranije 31,6 mil.). Tužiteljstvo je zatražilo da se Sanaderu i HDZ-u ti iznosi oduzmu, a budući da se optuženici moraju očitovati o izmjenama optužnice, suđenje je odgođeno za 17. srpnja.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je počeo iznova krajem siječnja, a posljednjih mjeseci rasprave se nisu održavale zbog epidemije i potresa.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Suđenje stalno odgađano

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svog zdravstvenog stanja.

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Ispričao je da je još 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u Austriji zaradio gotovo 2,7 milijuna eura. Od ranije je u vlasništvu imao nekretnine i umjetnine, a stan u Splitu i tri stana u Zagrebu navodno je kupio još 90-ih godina.

Uz Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranku kažnjenu s pet milijuna kuna, na optuženičkoj su klupi i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.