Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Andrije Jarka

Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti

Današnja objava nepravomoćne presude u megaslučaju Fimi Media izazvala je brojne reakcije.

Cijeli slučaj kao i sudski epilog afere Fimi Media pratio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

"Puno reakcija, lako predvidljivih. U oporbi gotovo jednoglasno kažu da je presuda očekivana i da su HDZ i Sanader proglašeni krivima jer je kako kažu, HDZ izvor korupcije u Hrvatskoj zadnjih 30 godina. Pitaju se koliko će učinka imati ova presuda i kažu da bi bilo puno bolje da je donijeta prije šest ili sedam godina. S druge strane, u HDZ-u i to osobno Andrej Plenković kaže, jedan čovjek nije stranka, ne postoji kolektivna odgovornost i bez obzira kako se taj čovjek zvao, 200 tisuća članova stranke nema ništa s tim. Ta teza bila je i taktika HDZ-ovih odvjetnika koji su i na prvom i na ovom drugom ponovljenom suđenju uporno pokušavali razdvojiti Ivu Sanadera od HDZ-a govoreći da je on to sve radio na svoju ruku i da su mu se svi morali pokoravati zbog njegovog neupitnog autoriteta. Na prvom suđenju to nisu uspjeli, a i ova nepravomoćna presuda govori nešto potpuno drugo", kaže Andrija Jarak. 

Reakcije na presudu

"To vrijeme nema nikakve veze sa kolektivnom odgovornosti s članovima stranke, a najmanje s aktualnim vodstvom HDZ-a. Nema teoretske šanse da uz sve ovo što nosimo od svih mogućih problema, sad još nosimo i ovu etiketu. No way", kaže premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Meni je drago da je sud utvrdio da to nije normalno ponašanje, barem što se tiče stranke, tako da drugi u drugim strankama ne pomisle da je to normalno", stav je predsjednika RH Zorana Milanovića. 

"Iako je presuda nepravomoćna zapravo pokazuje da je HDZ ishodište korupcije u Hrvatskoj. Na žalost, bojim se da odlaskom Ive Sanadera nije završio takav modus operandi na samoj vlasti. Ono što očekujemo u ovom trenutku, bez obzira što je presuda nepravomoćna od premijera Plenkovića da se ispriča hrvatskim građanima", poručuje SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.

"Treba reći da se u ovom desetljeću puno toga promijenilo u Hrvatskoj, ali akteri koji su tada bili u Fimi Mediji i danas drmaju hrvatskom politikom", komentirao je presudu Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta. 

"Vidimo danas nažalost podsjetnik da je HDZ dugi niz godina izvor korupcije i često ističemo da je Hrvatska na neki način zarobljena država u rukama političkih oligarhija koji sve koriste u službi svojih interesa. Ovo je još jedan takav slučaj", kaže Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta. 

"Ono što je i dalje gorak okus u ustima je što je taj proces ušao u drugo desetljeće: znači to trajanje procesa, ta neizvjesnost, to odgađanje, te razne pravne smicalice i trikovi", napominje Tomislav Tomašević iz platforme Možemo. 

Pravna osoba ne može biti proglašena krivom

HDZ je osuđen, ali u presudi stoji da nisu krivi - nego odgovorni. Zbog čega?

"HDZ je osuđen zbog izvlačenja novca iz javnih poduzeća i raznih državnih institucija. Sud im je naložio da po pravomoćnosti presude moraju platiti kaznu i vratiti nepripadajuću korist. Razlog zbog kojeg su proglašni odgovornim, a ne krivim leži u kaznenom zakonu - naime po njemu je pravna osoba ne može biti proglašena krivom jer je krivnja individualni pojam u kojem se mora pokazati namjera za počinjenje, a pravna osoba može snositi sankcije zbog ponašanja i postupaka odgovorne osobe unutar te pravne osobe, što je u ovom slučaju bio Ivo Sanader", objašnjava Andrija Jarak. 

Otkriva i kada bi presuda mogla postati pravomoćna. 

"Treba se prisjetiti onog prvog suđenja, tad je Vrhovnom sudu trebalo oko godinu i četiri mjeseca da donese odluku. Oni su tu presudu poništili i vratili na ponovno suđenje. Naravno da je teško prognozirati što će se dogoditi u ovoj situaciji. O žalbama će ponovno odlučivati Vrhovni sud, iako se govorilo da o tome odlučuje novoosnovani Visoki kazneni sud, međutim on s radom počinje 1. siječnja 2021. godine. Sve presude do kraja ove godine odlučivat će Vrhovni sud, a o svim presudama u  budućnosti će odlučivati taj Visoki kazneni sud. Dakle Vrhovni su bi tako tijekom iduće godine, možda i kasnije trebao odlučivati o ovoj nepravomoćnoj presudi u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj povijesti", objašnjava Jarak. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene