Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

velika afera

Sanader odbacio optužbe za Fimi mediju: ''Ako mogu o imovini sutra, sad me križa dosta bole''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Odlučno je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Ivo Sanader stigao je na sud i počeo iznositi obranu. Odvjetnik Čedo Prodanović u spis je predao nalaz vještaka da Sanader može samo 3 sata biti na raspravi. Sanader je rekao da je od petka na bolničkom liječenju zbog problema s kralježnicom. Kaže da ima bolove pri hodu i sjedenju, pa je donio nalaz da treba izbjegavati dugo stajanje i sjedenje i traži stanku nakon svakih 25 do 30 minuta.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna Fimi Media Bianca Matković o Thompsonu i HDZ-u: "Nije bio angažiran niti je bilo priče da bi bio ili ne bi bio angažiran"

''Na početku želim reći da vrlo odlučno odbacujem sve navode iz optužnice koji nisu ništa drugo nego su temeljeni na konstrukcijama'', rekao je uvodno Sanader i dodao da je progon počeo prije 10 godina. Podsjetio je da je u prvom postupku predao popis umjetnina iz kolekcije koji je važan zbog govora o nerazmjeru imovine.

Objašnjavao je kako je u njegovo vrijeme funkcionirao HDZ pa rekao da nijedna odluka nije išla na Vladu, a da je prethodno nije odobrilo Predsjedništvo stranke. Objašnjava da su na sjednicama donosili političke odluke. Podsjetio je da Nadzorni odbor kao neovisno tijelo nije nijednom našao nijedan propust ili grešku koju bi činilo Predsjedništvo.

Zaključio je da je Predsjedništvo donosilo strateške odluke, a da je glavni operativac bio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak za kojeg je ponovio da ga spasio pred Haškim sudom.

Sanader u obrani ponovio da ga je Jarnjak prodao, iako ga je spasio od Haškog suda

Sanader je ustvrdio da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku 2011. godine, samo desetak dana prije podizanja optužnice u slučaju Fimi media, od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u, kako je kazao, počinjene u Jarnjakovom djelokrugu.

Bivši premijer je dodao da je Jarnjak ''trgovao'' s Uskokom misleći da će tako bolje proći nego da kaže istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte navodno zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnice za ratni zločin.

''Ja samo tog čovjeka doslovce spasio od Haškog suda. Kad sam postao premijer, nazvao sam Carlu del Ponte i rekao joj da ćemo u potpunosti surađivati sa sudom. Budući da je u to vrijeme HDZ bio na glasu kao stranka desnog ekstremizma koja ne želi surađivati, smatrao sam da je važno da joj to kažem.

Na to mi je rekla kako imam bonus kojeg sam htio iskoristiti za Antu Gotovinu, što je del Ponte odbila pa sam taj bonus godinu dana kasnije iskoristio za Jarnjaka kojeg je istraživao haški sud, a kojeg smo u stranci tada postavljali za glavnog tajnika. Jarnjak mi je tada rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me on u ovom procesu tereti'', kazao je Sanader.

Za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak rekao je da ju je sreo jednom ili dvaput u deset godina koliko je bio predsjednik stranke te je podjsetio da tru agenciju nisu angažirali za izbore i da nije tražio da se angažira Fimi media.

''Ako mogu ovo što se tiče imovine sutra, sad me križa dosta bole... Za danas bih bio gotov'', zamolio je na kraju.

Prošlog tjedna odgoda i kazna odvjetnicima

Prošloga je tjedna odgođen nastavak suđenja Ivi Sanaderu jer se njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović nisu pojavili na sudu.

Sutkinja je Sanaderove odvjetnike kaznila s 10.000 kuna zbog odugovlačenja suđenja.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media formalno je počelo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ, u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader bi obranu trebao iznijeti danas. Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene