Bivši premijer Ivo Sanader iznio je obranu u slučaju Fimi medija. Detaljno je govorio o porijeklu svoje imovine.


Na početku iznošenja obrane Ivo Sanader je tražio dozvolu sutkinje kako bi pojasnio dio svoje obrane s jučerašnjeg ročišta. "Pisalo se da sam ja rekao da sam ja spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv. Jarnjak me lažno teretio, izmislio je priču", kazao je Sanader.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor na suđenju Sanaderu: "Danas bih vjerojatno odlučila drukčije" Slika nije dostupna "HDZ nam je isplaćivao plaće, uskrsnice i božićnice na ruke"

Dodao je da je HDZ nedužan kao i on sam. Bivši premijer potom je najavio da će danas pričati kako je stekao imovinu jer prema optužnici ima nerazmjer u prihodima i rashodima od 23 milijuna kuna. Kaže da je imao 39 godina kada je izabran u Vladu i da po financijskom vještačenju ispada da ništa prije nije radio.

Uvjeren je da je upravo tako "nastao nerazmjer u imovini".

"Četiri moje glavne aktivnosti koje su bile do 90-ih vještak uopće nije uzeo u obzir, to smatram velikim propustom", kazao je.

"Ja sam počeo raditi u drugoj polovici 70-ih, nitko ne čuva toliko godina dokumentaciju. Sudski vještak meni računa prihode od 1992. godine, ali ni tu nije sve uračunao, nisam ja kriv što nije dobio sve informacije.

Ja sam kao student, s 23 godine počeo raditi za Sportske novosti, bio sam dopisnik za njih iz Austrije", ispričao je Sanader te dodao kako je predavao vjeronauk te radio za jednu marketinšku agenciju, gdje je u pet godina uprihodovao 65.000 eura.

Tvrdi i kako je bio suvlasnik jedne eksport-import tvrtke, s još četiri suvlasnika.

"Ja podatke iz te tvrtke nemam, moji odvjetnici pisali su austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građevinsku tvrtku KCBS. Gradili smo kuće u Austriji", rekao je Sanader i dodao kako je prodao udjele u tvrtkama te da mu je isplaćeno oko milijun eura.

Sanader se nekoliko puta tijekom iznošenja obrane žalio na vještaka koji, kako kaže, nije uzeo u obzir njegovo imovno stanje i životni stil u Austriji.

"Sva su mi sredstva blokirana, sve nekretnine"

Potom se žalio na blokirane račune.

"Mojoj supruzi, meni i djeci 10 godina blokirani su računi, ne znam zašto kćerima. Sva su sredstva blokirana, sve su mi nekretnine blokirane. Onemogućen sam u obrani. Blokiran je navodni nerazmjer, a sve je to zarađeno", kazao je.

Objasnio je i svoje mnogobrojne umjetnine rekavši da je nabavljao umjetnine u ateljeima jer su tamo jeftinije. Rekao je kako je Zidić njegove umjetnine 2011. godine procijenio na 9 milijuna i 800 tisuća kuna.

Vještaku zamjera što je umjetnine procijenio 2011. godine, a ne kada su nabavljane, jer cijena umjetnina raste.

Sanader ističe kako mu nije priznato 15 milijuna njegove zarade i 7 milijuna razlike u vrijednosti slika.

Tvrdi da je već devedesetih godina bio bogat. "Ne mora se vjerovati svjedocima, ali od čega smo onda živjeli? Od čega smo vozili Mercedes, i to novi? Ja sam stan u Splitu kupio 1992. na splitskim Mejama, svi znaju da je to elitni kvart. Kad me Tuđman zvao u Zagreb, kupili smo prvo jedan stan, pa drugi, pa treći. Sve je to bilo početkom 90-ih novcem koji smo donijeli iz Austrije", kazao je Sanader iznoseći svoju obranu.

"Držim da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, držim da je i HDZ u ovom slučaju potpuno nedužan. Smatram da je ta stranka zaslužila potpuno drugačiji tretman, a ne da se već 10 godina nalazi na optuženičkoj klupi.

Vjerujem da je Bajić tada procijenio da će SDP dobiti izbore i da me optužio da se prišmajhla novoj vladi. Ni ja ni HDZ ne zaslužujemo ovakav tretman", kazao je bivši premijer.

"U Austriji sam zaradio 2,7 milijuna eura"

Sanader je potom odgovarao na konkretna pitanja o svojoj zaradi dok je bio u Austriji. Tražio je i stanku kako bi zbojio konkretan iznos zarade.

"Wapag 475 tisuća eura, KCBS milijun eura, Mayer Press 600 tisuća eura, konzalting tvrtka 150 tisuća eura, rad s medijima 45 tisuća eura, marketinška agencija AWS 65 tisuća eura, Skijaški savez 20 tisuća eura, rad u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina 20 tisuća eura, od predavanja vjeronauka u Innsbrucku 65 tisuća eura, kod fotografa Pervana 25 tisuća eura, supruga u svojoj firmi 240.000 eura", nabrojao je te dodao kako je ukupno u Austriji zaradio 2 milijuna i 680 tisuća eura.

Sanader je na kraju današnjeg ročišta rekao kako želi da se sljedeće rasprave odvijaju bez njega zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje se nastavlja 3. ožujka.

Sanader u obrani ponovio da ga je Jarnjak prodao, iako ga je spasio od Haškog suda

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a  jučer je sat i pol vremena iznosio obranu u slučaju Fimi media, a nakon sat i pol zatražio je prekid ročišta. To mu je i odobreno, te je nastavak zakazan za danas u 9:30.

Jučer je Sanader iznoseći svoju obranu ponovio da ga je bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ''prodao'', iako ga je spasio optužnice haškog suda.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Za progon krivi nasljednicu Kosor i državnog odvjetnika Bajića

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na prošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki. (MT/Hina)