Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25. obljetnica

Povodom priznanja RH upriličen spektakularni vatromet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizom događaja tijekom cijele nedjelje se obilježavala 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ova značajna obljetnica uveličala se i spektakularnim vatrometom kojeg ste imali priliku uživo gledati na portalu DNEVNIK.hr.

Održana je svečana akademija povodom međunarodnog priznanja RH u dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga je upriličen vatromet.

Pročitajte i ovo Božićno-novogodišnji koncert u Imotskom Postoji objašnjenje Lovac pucao iz puške za vrijeme božićnog koncerta, građani se prestravili: "Ne znam je li itko u Hrvatskoj napravio tako nešto" Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

19:30 - Mnoge osobe iz hrvatskoj javnog i političkog života stigle su na svečanu akademiju koja će se održati u dvorani Vatroslav Lisinski. Tom prilikom pitali smo neke od njih kako se osjećaju danas.

"25 godina sjećanja, ponosa i sreće zbog hrvatske neovisnosti i sjećanja na sve žrtve, pogotovo poginule branitelje među kojima je bio i moj otac. Ali ostaje onaj gorak okus u ustima jer nismo možda najbolje iskoristili ovih 25 godina i potpuno je neprihvatljivo da u Hrvatskoj 25 godina nakon međunarodnog priznanja vlast i opozicija ne razgovaraju i u društvu se općenito ne razgovara oko ključnih izazova koji su pred Hrvatskom i koji čekaju Hrvatsku. Stoga još jednom pozivam odgovorne da zajedno krenemo razgovarati o tome gdje želimo ići nakon Europske unije i NATO-a i o viziji Hrvatske do 2050. godine, o viziji Hrvatske 21. stoljeća. To je naša odgovornost kao nove generacije hrvatskih političara", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"To su divni osjećaji. Kad se Hrvatska ponovno podsjeća na one dane kada je konačno skršen plan razbijanja Hrvatske, komadanja Hrvatske i kad je Hrvatska pobijedila", rekao je Vladimir Šeks.

"Puni smo ponosa. Preplavljeni smo i oduševljeni jer jednom u životu, jednom se u stoljećima događa da se u ovakvim uvjetima formiraju države. To je jedna obveza prema budućim generacijama da ono što smo u ratu izvojevali mladi ljudi od nas nasljede ono što je dobro, a eliminiraju ono što je loše. Čestitam svima dan priznanja Hrvatske", rekao je Nikica Valentić, koji je obnašao dužnost hrvatskog premijera od 3. travnja 1993. do 7. studenog 1995. godine.

18:00 - U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u 20 sati održat će se svečana akademija i koncert na kojoj će nazočiti predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov koji će se obratiti nazočnima. 25. obljetnica međunarodnog prizanja Hrvatske večeras će biti obilježena i vatrometom.

Cijeli se dan obilježava četvrt stoljeća od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ranije tijekom dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je na misi zahvalnici u prigodi 25. obljetnice međunarodnoga priznanja hrvatske države kako je to bio događaj koji je označio povijesnu prekretnicu za hrvatski narod i kojim je završeno razdoblje dvostrukog eksperimenta s južnoslavenskom državom pa je Hrvatska dobila svoje mjesto na zemljopisnoj karti, svoje ime među zemljama svijeta i svoju iskaznicu u političkoj zajednici naroda. Još uvijek na dar slobode, ocijenio je Bozanić, ne možemo dati jednoznačan i sasvim potvrdan odgovor, jer da možemo, kako je rekao, ne bismo u proteklim godinama gledali nacionalno razjedinjavanje, promicanje negativnog ozračja, obescjenjivanje općeg dobra, pa i nepoštivanje državnih institucija.

Nakon što je prisustvovala misi zahvalnici u zagrebačkoj katedrali, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je svima čestitku u povodu 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske te zahvalila svima koji su se za to izborili. "Svim građanima i građankama, svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Nisu to bila laka vremena, izboriti se ne samo za međunarodno priznanje već općenito pravo na postojanje kao država, kao nacija," izjavila je predsjednica.

Predsjednik Hrvatskoj sabora Božo Petrov izjavio je nakon mise zahvalnice u zagrebačkoj katedrali kako hrvatski građani trebaju biti ponosni što smo se uspjeli izboriti za svoju domovinu. "Danas svi građani Republike Hrvatske trebaju biti ponosno na to što smo se uspjeli izboriti za svoju domovinu, za svoju Republiku Hrvatsku. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se napravi i bolje i čeka nas dosta trnovit put da bismo mogli ostvariti sve ono za što su nas zadužili oni koji su se borili za Hrvatsku", kazao je Petrov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene