Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Evo što će ministarstvo poduzeti kako bi radnici dobili zaslužene plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić s kojim je razgovarao Mislav Bago.

Objavljena je lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće - s više od 7 tisuća poslodavaca. Mnogi od njih imaju samo jednog zaposlenog pa se sumnja u izigravanje mirovinskog sustava, no na listi su i tvrtke s više od 200 zaposlenih. Ipak radnike ne zanima čitanje lista, već kako im država može osigurati isplatu plaća.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Nakon ove liste što konkretno država može učiniti?

Od sutra kreće porezna, kreće inspekcija rada u te tvrtke s ciljem da utvrdi činjenice i da radnicima koji ne primaju plaće te plaće osigura.

U koje tvrtke se ide?

Ide se u prvih 60 koje imaju najveći broj radnika, ali će se onda krenuti i u ostale. Cilj nam je da radnicima koji nisu primali plaću osiguraju da tu plaću dobiju.

Budući da je sustav na ovim poslodavcima pokazao da ne funkcionira mislite li da ćete biti brži, kako ćete vi njima taj novac zapravo uzeti?

Ova lista nije samo lista srama nego je i alat koji država sad ima. JOPPD obrazac nam je pružio dobre podatke koji sada omogućuju da vidimo tko ne isplaćuje plaće, da vidimo poslodavce koji ne isplaćuju.

Kako ćete tom poslodavcu koji ne plaća radniku uzeti novac?

Postoje mehanizmi, postoji mehanizam ovrhe, postoji ovrha nad nekretninama, nad nekim drugim stvarima koje poslodavaci imaju. U svakom slučaju poslodavci moraju biti odgovorni i moraju početi plaćati radnike.

Hoćete reći da ako nema na računu tvrtki ići ćete na njihove privatne račune?

Da. Dakle, ako nema na računu tvrtke, ako se utvrdi da se nisu isplatile plaće ići ćemo i na taj način.

Mislite da ćete vi biti brži, oni su dosad pokazali da mogu prevariti 28 tisuća radnika, prevariti državu...

OIB je vrlo moćan instrument, kroz OIB vidimo sve. Na taj način će i porezna, a s druge strane i inspekcija rada, koja također sada radi na drugi način, vrlo efikasno utvrditi činjenice. Dosta je neisplate plaća u Hrvatskoj, radnici moraju imati plaću koju su pošteno zaradili.

Govorimo o 28 tisuća ljudi. Oni ne mogu čekati godinama, hoće plaću odmah i sada.

Ovo je početak. Mi smo utvrdili činjenice. Lista će se ažurirati svaki dan.

Kad se može to naplatiti?

To se može naplatiti u sljedećih dva ili tri tjedna što se tiče prvih, ali obzirom da je veliki broj trebat će nam vremena da sve to napravimo. Ali ne govorimo o godinama kao što je bilo prije, nego o mjesecima. S druge strane, lista se ažurira, a svaki novi poslodavac za kojeg utvrdimo da ne isplaćuje plaću drugi dan će dobiti inspekciju rada na vrata.

Lista srama: Porezna objavila listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

OIB postoji godinama, sustav je funkcionirao, zašto se to sve nije radilo i prije?

Sustav nije funkcionirao jer mi nismo znali u državi tko ne isplaćuje plaće, nismo imali tako efikasan mehanizam kao što imamo s ovim obrascem JOPPD i ovo je početak onoga da ćemo, ja se nadam, u Hrvatskoj vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. Onaj tko ne može isplatiti plaću mora ići u predstečaj ili stečaj. Nema drugog načina nego na taj način osigurati da radnici dobiju ono što im pripada.

Imamo u zakonu da je neisplata plaća kazneno djelo. Je li to samo parola? Što radnicima znači kada se tu ništa ne može?

Kazneno je djelo, bit će i kaznenih prijava. Mi s ovom listom imamo mogućnost da utvrdimo činjenice, tko ne isplaćuje plaće. Temeljem toga će biti i kaznenih prijava. A s druge strane i radnici imaju mogućnost da prijave svog poslodavca i da ide i kaznena pijava.

Danima pratimo Konstruktor. I OIB je bio tamo, zna se tko je gazda i radnici opet ne primaju plaću. Tu se pokazuje da sustav ne funckionira.

Sustav se godinama nije brinuo oko plaća. Desetke godina se nisu uplaćivali doprinosi. Konstruktor je primjer toga što se događalo prije. Mi smo krenuli u raščišćavanje stvari. Na primjeru Konstruktora ćemo osigurati radnicima plaće. Ako ne može isplatiti tvrtka, onda gospodin Žderić koji ima tvrtke mora platiti radnicima plaće.

Ako nema na računu ići će se u zapljenu imovine?

U Konstruktor ide inspekcija rada koja je već bila , ali ide i u druge tvrtke. Dakle, poslodavac čija tvrtka ne može isplatiti, ako ima nekretnine morat će tim nekretninama platiti plaće radnika.

Kako je rekao ministar, već od sutra 60 velikih tvrtki počinju pročešljavati poreznici, a ako nema na računima tvrtki počinje uzimanje sa računa vlasnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene