Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'PROVJERITE DIREKTORE'

Lista srama: Porezna objavila listu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna uprava objavila je 'listu srama' poslodavaca, odnosno popis onih koji tri mjeseca nisu isplatili plaće svojim radnicima.

Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju danas objavljeni podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Slika nije dostupna Duža lista srama Porastao broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Među poduzetnicima - pravnim osobama, najviše radnika kojima nije iskazana isplata plaće za razdoblje od siječnja do kraja svibnja ove godine bilo je u zagrebačkom Tempu - inženjeringu u stečaju, njih 240.

Velik broj njih, 231, bez plaća je ostao i u ivanečkom Elkonu, potom 222 u čabarskom Finvest Corp.-u, 213 u zagrebačkoj Savacel Tvornici celuloze, 212 u riječkom 3. maju Motori i dizalice, 211 u karlovačkom Adriadiselu te 204 u vinkovačkoj Vodoprivredi.

Najviše radnika bez isplaćenih plaća među obrtnicima, njih 93, u prvih pet mjeseci ove godine ostalo je kod zagrebačke obrtnice Anke Rubelj. Slijedi 50 radnika u Štikadi kod Dominka Kalaševića te 41 radnik u Osijeku kod obrtnika Predraga Vojvodića.

POPIS POREZNIH OBVEZNIKA/POSLODAVACA - PRAVNIH OSOBA KOJI PREMA DOSTUPNIM PODACIMA NE ISPLAĆUJU PLAĆE

POPIS POREZNIH OBVEZNIKA/POSLODAVACA - FIZIČKIH OSOBA KOJI PREMA DOSTUPNIM PODACIMA NE ISPLAĆUJU PLAĆE

Uz listu je objavljeno i priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 'Ministar financija Boris Lalovac dao je nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća, te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i stjecanja imovinske koristi, s ciljem da se u slučaju učinjene zlouporabe prava pokrene prekršajne ili kaznene postupke protiv istih.'

Split: Nema dogovora s upravom Konstruktora

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je pak objavilo kako, u skladu sa svojim ovlastima, kroz inspekciju rada, utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće.

Pritom naglašavaju da je usvajanjem novog Zakona o radu radnicima omogućeno da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što do sada nije bio slučaj.

Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava inicirat će izmjene trenutnog rješenja u Zakonu o porezu na dohodak kako bi se mogla objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca, navodi se između ostaloga u priopćenju iz tog ministarstva.

Popis poreznih obveznika/poslodavaca, koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, javno je objavljen, kako se navodi, radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće.

Pritom se podsjeća kako je Zakonom o porezu na dohodak propisano da Porezna uprava može temeljem prikupljenih podataka na Obrascu JOPPD, na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Kako se navodi u današnjoj objavi, ove liste ne sadrži podatke o svim poreznim obveznicima, pa Porezna Uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozivaju radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona: 0800 49 49.

Na osnovi prijave izvršiti će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca.

Isto tako, pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Također, Porezna uprava će svaki tjedan, petkom, ažurirati objavljeni popis.

Ujedno, za bilo koju informaciju ili ukoliko porezni obveznici smatraju da se na navedenom popisu nalaze greškom, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu ili sjedištu, navodi se u današnjoj objavi. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene