Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavko Linić EKSKLUZIVNO

Linić: Do sada nismo uspjeli, na kraju ćemo biti ili pukovnici ili pokojnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio ministar financija Slavko Linić.

Je li se moglo ranije krenuti u pregovore sa sindikatima? Koliko bi se u tom slučaju uštedjelo? Da se ranije krenulo i da se postigao dogovor, uštedjeli bismo najmanje 300 milijuna kuna, što je iznos regresa za godišnji odmor za 2012. godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervju nakon zatvora Čačić o sukobu Linića i premijera: 'Uvijek sam, osobno, više vjerovao Milanoviću' Slika nije dostupna Ministar Linić: 'Situacija će se promijeniti tek kad budemo imali 2 milijuna zaposlenih'

Ostane li ovako, do kada bi bilo za plaće? Kada ne bismo postigli dogovor, kada ne bi i drugim mjerama pokušali poboljšati proračun izgubili bismo najmanje jednu i pol plaću. Znači polovicom desetog mjeseca.

Razmišlja li Vlada o uredbi za za 10 % linearnog smanjenja plaća svima? Vlada će pokušati učiniti sve da sklopi ugovor s onim sindikatima koji su voljni prihvatiti dogovore s Vladom. Za sve one koje to ne žele ide rezanje za 10 posto.

Visi li nam kreditni rejting o koncu? Sigurno da je rizično. Vlada drži pod kontrolom državni proračun, prihodi i rashodi su ostvareni u 50 posto planiranih, u tom dijelu je Vlada položila ispit. No, problem je gospodarski rast koji nije ostvaren, nego je došlo do gospodarskog pada.

Vaš su fijasko zapravo državne investicije, samo 15 posto realiziranog. Smatrate li to političkim neuspjehom, tj. da li ste se precijenili? Evidentno je da u tom dijelu nismo uspjeli. Naša je krivnja da nema rasta, da nema investicija, ali ostaje prilika u drugoj polovici godine da se nadoknadi ono što do sada nismo ostvarili. Vlada mora ostvariti ono što si je zacrtala. Ili će uspjeti, pa će biti pukovnici ili će biti pokojnici. To se odnosi i na Vladu.

Kada će biti objavljena porezna lista dužnika? Kada će se znati tko su neozbiljni poslodavci? Porezna lista dužnika će biti objavljena zadnji dan ovog mjeseca. Bit će objavljeni svi podaci o neozbiljnim poslodavcima koji su nezakonitim radnjama osobno stjecali bogatstvo, a ostavljali radnike na ulici i vjerovnike bez prihoda. Procjena je da se radi o 3.000 subjekata.

Nelikvidnost nam je 44 milijarde kuna. Koliko je realno reći ljudima da na to treba zaboraviti, da se taj novac nikada neće naplatiti, da treba krenuti ispočetka? Ne treba zaboraviti da sva ta potraživanja treba pokušati staviti u funkciju oživljavanja gospodarske aktivnosti i spašavanja radnih mjesta.

Spremni ste oprostiti 50 milijardi duga poreza ako biste zadržali i otvarali nova radna mjesta? Vlada je poslala jasnu poruku, svih 50 milijardi će ići u funkciju razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta.

Neslužbeni izvor iz Vlade jučer je potvrdio da Radimir Čačić neće ući u nadzorni odbor INA-e. Koliko su to točne informacije? Ne bih o tim izvorima iz Banskih dvora, vrlo je jasno da je vladina politika takva da trebamo čuvati Inu i da se moramo boriti za budućnost te tvrtke i u Hrvatskoj i vani.

Ugovor o INA-i, može li se raskinuti, je li to razmatrano? Ako razvoj INA-e nije zajednički, očito je da ćemo se kao dioničari razići.






 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene