Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro osnivač ENRONA Kenneth Lay

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kenneth Lay, osnivač i izvršni direktor energetskog diva Enrona, tvrtke koja je bankrotirala u prosincu 2001. godine, preminio je u srijedu od srčanog udara u 64. godini života, objavile su američke TV postaje.

"Kenneth Lay umro je rano jutros u svom domu za odmor u Aspenu, u Coloradu", objavio je CNN priopćenje obitelji.

Pročitajte i ovo Obrad Kosovac Odlazak U 83. godini umro Obrad Kosovac - legendarni televizijski novinar i urednik Slika nije dostupna Bivša prva dama u bolnici Barbara Bush operirala čir na želucu

Lay je prije mjesec i pol na suđenju zbog propasti Enrona zbog malverzacija proglašen krivim po šest točaka optužnice. Presuda se u tom slučaju očekuje 23. listopada a Layja je čekala moguća kazna čak i do 165 godina zatvora.

Bankrot tvrtke je uništio tisuće dioničara i zaposlenika koji su
uložili u Enronove dionice. Lay se branio tvrdnjom da nije bio upoznat s financijskim namještaljkama financijskog direktora Andrewa Fastowa koji je osnovao paralelna poduzeća kako bi prekrio gubitke tvrtke.

Enron je na svom vrhuncu bio "težak" 100 milijardi dolara, a doživio je krah u samo nekoliko tjedana i postao najveća ikada američka kompanija koja je bankrotirala. 

Kenneth Lay potječe iz vrlo siromašne obitelji, a zahvaljujući Enronu postigao je bogatstvo koje ga je uvelo u mondeni svijet Houstona. 

Bio je blizak s predsjednikom Georgeom W. Bushom kojemu je davao izdašne priloge u izbornim kampanjama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene