Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umirovljenici INA-e od vlade traže popis zaposlenika koji mogu kupiti dionice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednica udruga umirovljenika iz INA-e zatražila je od Vlade da objavi popis zaposlenika INA grupe na temelju kojeg je određen maksimalni paket od 18 povlaštenih dionica koje može kupiti zaposlenik koji je u toj tvrtci proveo više od godine.

Zakonom o INA-i određena je prodaja od najviše 700.000 dionica zaposlenicima po posebnim pogodnostima, a osnovica za takav izračun bio je popis od oko 45.000 zaposlenika, za kojeg u Zajednici smatraju da je "neprovjeren i očito napuhan".

Pročitajte i ovo Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Stoga oni otvorenim pismom od Vlade traže da objavi popis
zaposlenika, a Zajednica će, navodi se u priopćenju, odmah utvrditi koliko je na njemu umrlih.

Zajednica navodi da je na dva javna poziva Ine traženu dokumentaciju predalo oko 10.000 bivših zaposlenika, da tome treba dodati oko 16.000 sadašnjih zaposlenika, te da ukupno ima 26.000 registriranih zaposlenika s pravo kupnje dionica. U Zajednici pretpostavljaju da se do sada zbog bolesti ili neinformiranosti nije registriralo oko 5.000 prijašnjih zaposlenih.

Traže i da im Vlada objasni po kojem je kriteriju oko 8000
zaposlenika "prolaznika", koji su u Ini proveli manje od pune godine nagradila pravom kupnje osam dionica.

Zajednica je otvoreno pismo uputila i Državnom odvjetništvu RH, navodeći da ako nakon prodaje u prvom krugu ostane dovoljno dionica Vlada neće srazmjerno povećati maksimalni paket od 18 dionica, nego će, suprotno Zakonu o privatizaciji Ine, drugim javnim pozivom pozvati zaposlenike na sklapanje ugovora o kupnji preostalih dionica ali bez popusta.

Preostale dionice koje se neće prodati u drugom krugu, ostaju u vlasništvu RH. Zajednica smatra da taj dio odluke otvara mogućnost legalnog torbarenja Vlade na račun zaposlenika koji se neće odazvati na javni poziv za kupnju dionica.

Očekuju da će nakon prodaje u prvom krugu preostati najmanje 250.000 dionica i da će zaposlenici provedbom vladine Odluke biti oštećeni za najmanje 125 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene