Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kriza u Grčkoj vjerojatno je prva tema s kojom će se morati suočiti nova direktorica MMF-a. Francuska ministrica financija Christine Lagarde prva je žena u povijesti na čelu te organizacije!


Christine Lagarde odradila je posljednji radni dan na dužnosti francuske ministrice financija. Sa sjednice vlade u Elizejskoj palači ispraćena je uz čestitke. 'Ponosna sam i dijelim uspjeh sa svim Francuzima. Zajedno smo veoma ponosni na ono što Francuska može', rekla je.

Vezani članci Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Nova predsjednica Europske komisije prihvatila kandidate za povjerenike iz Francuske i Mađarske Džamija, Bayonne, Francuska (Foto: AFP) Pucnjava ispred džamije u Francuskoj: Ozlijeđene dvije osobe, napadač uhićen

Imenovanjem Lagarde za šeficu MMF-a nastavljen je tradicionalan izbor europskog predstavnika na čelo te organizacije. Međutim, dio zemalja prvi put se otvoreno usprotivio običaju. 'Christin Lagard je u lobiranju za posao morala dati dosta obećanja zemljama u razvoju o tome kako će se ponašati i kako neće pokazivati uobičajeno favoriziranje najrazvijenijih zemalja', tvrdi ekonomski analitičar Robert Brusca.

Na čelu MMF-a naslijedit će zemljaka Dominiquea Strauss-Kahna koji je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog optužbi za silovanje. Mislim da će joj najveći izazov biti obnova ugleda institucije nakon problema s njezinim prethodnikom. Uz to, tu je mnogo međunarodnih problema kojima se treba pozabaviti, počevši od Grčke do dužničkih problema ostatka Europe', tvrdi analitičar Brusca.

Gotovo nitko ne sumnja da će Lagarde uspješno voditi MMF. Školovala se u SAD-u. Prije ulaska u politiku, ostvarila je zavidnu odvjetničku karijeru. Financial Times ju je prije dvije godine proglasio najboljom europskom ministricom financija, a magazin Forbes 17. najmoćnijom ženom na svijetu. Opisuju je kao timsku igračicu što ne iznenađuje ako se zna da je u mladosti bila članica francuske repreznetacije u sinkroniziranom plivanju. Ima dvoje djece.  Razvodila se dva puta.