Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 7,08 kuna

Konačno lagano olakšanje: Švicarski franak pao za 8 lipa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najnovijem tečaju HNB-a švicarski franak je pao na 7,08 kuna.

Švicarska narodna banka jučer je pustila u optjecaj veću količinu franka, ne bi li na taj način obuzdala njegov rast. Već tjedan dana građani čekaju bilo kakvu reakciju, ali zasad još ništa. Nakon što su banke odbile Vladin socijalni prijedlog o limitiranju tečaja na 5,80 kuna, Hrvatska narodna banka sad predlaže povoljnije rješenje uz limitiranje na 6 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rješenje na pomolu Bankari održali tajni sastanak: Tečaj franka fiksirat će se na 6 kuna Slika nije dostupna Zatišje u bankama Iz banaka nema reakcije, dužnicima Vladin prijedlog loš, guvernerov još lošiji

Banke su već ranije poslale svoje prijedloge, a pozdravljaju i podršku HNB-a. Sljedeći tjedan svi bi trebali sjesti zajedno za stol i pronaći rješenje.

Reagirali su i Nezavisni hrvatski sindikati. Na adrese predsjednice Vlade, guvernera Narodne banke i Uprave svih banaka stiglo je otvoreno pismo u kojemu stoji da se u najkraćem mogućem roku dogovore oko rješenja problema vezanog za švicarac. U sindikatu smatraju kako nikome ne može i ne smije biti svejedno kako se divljanje tečaja švicarskog franka odražava na rast rata kredita tih građana.

Upozoravaju da unatoč brojnim problemima banke i dalje dobro zarađuju. Ne može i ne smije cijeli kredit biti ponajprije rizik dužnika, a da vjerovnik, banka čak i u ovako teškoj situaciji dobro zarađuje, ističu u NHS-u.

'Zatražili smo da se suspregnu sujete, bilo od strane Vlade, bilo od strane Narodne banke bilo od strane poslovnih banaka, bilo da dolaze od strane oporbe i da se podhitno nađe nekakvo rješenje koje će značiti barem ublažavanje ove situacije za građane', rekao je Krešimir Sever.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene