Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje na pomolu

Bankari održali tajni sastanak: Tečaj franka fiksirat će se na 6 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako neslužbeno odznajemo bankari su na tajnom sastanku postigli dogovor kojim će se tečaj franka fiksirati na šest kuna.

U jutarnjim satima vodeći hrvatski bankari održali su nenajavljeni sastanak u Udruzi banaka. Kako doznaje Nova TV, bankari su se nakon sastanka s Vladom odlučili naći i nasamo. O čemu se razgovaralo još je nepoznato  i još se očekuje odluka o tome hoće li pristati na Vladine uvjete spašavanja dužnika koji imaju kredit u francima. Sastanak Vlade i bankara bit će sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 7,08 kuna Konačno lagano olakšanje: Švicarski franak pao za 8 lipa Slika nije dostupna Zatišje u bankama Iz banaka nema reakcije, dužnicima Vladin prijedlog loš, guvernerov još lošiji

Sve smo bliže konačnom dogovoru Vlade i banaka. Na razgovor s Vladom došli su predsjednici i članovi uprave banaka zajedno s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim.
Kako piše Jutarnji list, na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu financija približilo se dogovoru koji već počinje dobivati konačne oblike. Riječ je o planu s pet koraka.
1. Banke jako brzo smanjuju kamate na kredite u švicarcima. Vjeruje se da će se dogovoriti oko jednog postotnog poena čime bi kamata od 5,5 posto pala na 4,5 posto.
2. Uvođenje bankama porez na aktivu na kredite u švicarskim francima.
3. Kriteriji za pomoć ugroženim dužnicima koji bi obuhvatio oko 20 tisuća ljudi koji su kupovali prvu nekretninu i kvadrat nisu platili više od 2 tisuće eura. Oni će kredit plaćati prema tečaju franka od najvjerojatnije 6 kuna, a ne 5,8. Razliku bi im nadomjestile banke.
4. Svi oni koji ne ispunjavaju socijalne kriterije omogući fiksiranje tečaja, no uz uvjet da se razlika u tečaju knjiži kao dug uz kamatu kojeg će platiti na kraju otplate.
5. Svi ti modeli bi biti unijeti u novi zakon koji bi jednako vrijedio za valutne klauzule u švicarskim francima kao i za one u drugoj valuti. To znači da, ako jednog dana i euro skoči iznad podnošljivih razina, dužnici s kreditima u eurima također mogu računati na fiksirani tečaj i pomoć države u otplati, piše Jutarnji.

Ovih pet točaka je samo smjer u kojem konačni dogovor ida, a bit će poznat sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene