Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji dogovora

Vlada i bankari dogovorili zamrzavanje franka na 5,8?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeni tečaj švicarskog franka ipak bi mogao biti 5,8 kuna, a razlika do tržišnog tečaja prenosila bi se u balon-kredite.

Iako će detalje objaviti tek u srijedu, već je iscurilo da je Vlada za niži tečaj bankarima obećala da im neće uvoditi porez na aktivu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 7,08 kuna Konačno lagano olakšanje: Švicarski franak pao za 8 lipa Slika nije dostupna Zatišje u bankama Iz banaka nema reakcije, dužnicima Vladin prijedlog loš, guvernerov još lošiji

Na jučerašnjem sastanku bankari se nisu odrekli zaračunavanja kamata na dio kredita u balonu, a neslužbeni izvori kažu da bi kamate na taj dio kredita bile od 3 do 4 posto. Vlada je sklonija nižem iznosu, banke guraju prema većem, a razlika kredita morala bi se otplatiti pet godina po isteku kreditne obaveze, piše Večernji list.

U slučaju da se tečaj franka spusti ispod zamrznutog iznosa, banke bi zaračunavale obaveze prema zamrznutom tečaju sve dok dužnik ne otplati razliku koja je nastala stvaranjem balon kredita. Što se tiče uvođenja poreza na banke list piše kako se nije postigao dogovor s bankarima te će Vlada najvjerojatnije odustati od toga.

Smanje li se kamate na kredite u švicarskim francima, postavlja se pitanje i što je sa kamatama na kredite u eurima ili pak kunama koje su na primjer kreću od 6 do 7 posto, a kako se vidi po kretanju tečaja, nema nikakva tržišnog razloga da budu tako visoke u odnosu na kredite sa klauzulom, piše Večernji list. kako bilo detalji sporazuma će na vidjelo izaći sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene