Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Snažan rast napunio njemački proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački porezni prihodi u srpnju su porasli čak 11,5 posto na godišnjoj razini zbog snažnog rasta najvećeg europskoga gospodarstva, navodi se u izviješću njemačkog ministarstva financija objavljenom u ponedjeljak.

Tako snažan rast poreznih prihoda vjerojatno će pridonijeti raspravi o potrebi podizanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) za tri postotna boda, planiranog u siječnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

U prvoj polovini godine prihodi od poreza porasli su 7,5 posto, na 207 milijardi eura, premašivši službene prognoze objavljene u svibnju.

Izviješću je prethodila prošlotjedna objava podatka o rastu njemačkoga gospodarstva u drugom tromjesečju po najbržoj stopi u pet godina. 

Prema podacima njemačkog saveznog statističkog ureda, najveće je europsko gospodarstvo u tri mjeseca do kraja lipnja zabilježilo rast aktivnosti 0,9 posto zbog pojačanih ulaganja u građevinarstvu i proizvodnji opreme.

Ministarstvo financija očekuje ostvarenje snažnoga gospodarskog rasta u ovoj godini. Ekonomski stručnjaci očekuju rast potrošnje kućanstava tijekom sljedećih mjeseci, pred očekivano povećanje PDV-a početkom iduće godine.

Ministarstvo financija slaže se da će smjer kretanja osobne potrošnje u idućoj godini ovisiti o situaciji na tržištu rada. Izviješće za srpanj pokazalo je snažan rast prihoda od poreza na osobne dohotke, 3,4 posto, te prihoda od poreza na promet, 14,1 posto na godišnjoj razini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene