Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački porezni prihodi u srpnju su porasli čak 11,5 posto na godišnjoj razini zbog snažnog rasta najvećeg europskoga gospodarstva, navodi se u izviješću njemačkog ministarstva financija objavljenom u ponedjeljak.


Tako snažan rast poreznih prihoda vjerojatno će pridonijeti raspravi o potrebi podizanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) za tri postotna boda, planiranog u siječnju.

Vezani članci Benzinska pumpa (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Loše vijesti za vozače: Od ponoći opet skuplje gorivo Slika nije dostupna Analiza makroekonomista: Otkrili što ih zabrinjava te koliko će kriza u Agrokoru utjecati na BDP

U prvoj polovini godine prihodi od poreza porasli su 7,5 posto, na 207 milijardi eura, premašivši službene prognoze objavljene u svibnju.

Izviješću je prethodila prošlotjedna objava podatka o rastu njemačkoga gospodarstva u drugom tromjesečju po najbržoj stopi u pet godina. 

Prema podacima njemačkog saveznog statističkog ureda, najveće je europsko gospodarstvo u tri mjeseca do kraja lipnja zabilježilo rast aktivnosti 0,9 posto zbog pojačanih ulaganja u građevinarstvu i proizvodnji opreme.

Ministarstvo financija očekuje ostvarenje snažnoga gospodarskog rasta u ovoj godini. Ekonomski stručnjaci očekuju rast potrošnje kućanstava tijekom sljedećih mjeseci, pred očekivano povećanje PDV-a početkom iduće godine.

Ministarstvo financija slaže se da će smjer kretanja osobne potrošnje u idućoj godini ovisiti o situaciji na tržištu rada. Izviješće za srpanj pokazalo je snažan rast prihoda od poreza na osobne dohotke, 3,4 posto, te prihoda od poreza na promet, 14,1 posto na godišnjoj razini.