Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati: minimalac za NKV 2400, a za VSS 4800kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minimalac za NKV radnika bio bi 2400 kuna, za SSS radnika 3408 kuna, a za radnika s visokom stručnom spremom 4800 kuna.

S početkom izborne godine sindikati su živnuli. Svih šest sindikalnih središnjica predložit će poslodavcima i Vladi da se donese zakon o minimalnoj plaći, a o konačnoj verziji prijedloga zakona čelnici se trebaju dogovoriti na sastanku u srijedu, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Radnici Varteksa najavili štrajk 6. svibnja u 6 Radnici poznate tvornice najavili štrajk: "Trajat će dok se plaće ne isplate" Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

"Predlažemo da minimalna plaća u 2007. godini iznosi 2400 kuna, a od 1. siječnja 2008. godine 50 posto neto prosječne plaće u državi", kaže čelnica SSSH Ana Knežević. 

Najniža plaća trenutačno je 2169 kuna bruto (1711 kuna neto), odnosno iznosi samo 33 posto prosječne plaće u državi.
Ana Knežević ističe da je riječ o inicijalnom prijedlogu SSSH o kojemu se treba usuglasiti svih šest sindikalnih središnjica. Nakon toga krenuli bi pregovori prvo s poslodavcima, a nakon rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću, prijedlog zakona o minimalnoj plaći u drugoj polovini godini išao bi u saborsku proceduru. 

"O iznosu minimalca, koji će sindikati tražiti, središnjice se još nisu ni dogovorile", tvrdi čelnik NHS-a Krešimir Sever. Ogorčen i razočaran što je Ana Knežević izletjela s brojkom prije zajedničkog dogovora u srijedu, Sever kaže da to nije dobro, jer se slabe pozicije sindikata. 

"Na prijedlogu zakona radimo svi zajedno i nije dobro da samo radi promidžbe vlastite središnjice i skupljanja bodova SSSH izlijeće s podacima ili svojata projekt", kaže Sever. Dodaje kako se zbog toga ne treba dalje sučeljavati i svađati, jer bi svima opće dobro radnika trebalo biti na prvom mjestu. 

Uz zakon, sindikati pripremaju i opći kolektivni ugovor u kojem bi se regulirala druga minimalna prava - regres, uskrsnica, božićnica, plaćanje prekovremenog rada, naknada za prijevoz na posao, te bi se odredili platni razredi prema stručnoj spremi. 

Minimalac za NKV radnika bio bi 2400 kuna, za SSS radnika bude 3408 kuna, a za radnika s visokom stručnom spremom 4800 kuna. 

Sindikati za djelatnost tekstila ili metalaca, gdje su plaće ionako niske, predlažu prijelazno razdoblje primjene. Za neisplatu minimalca u zakonu predviđaju rigorozne kazne - od 200.000 do milijun kuna. Utvrđivanjem minimalne plaće kao obvezne sindikati žele pokriti i 450.000 radnika kod malih poslodavaca, gdje radnici rade za minimalnih 2169 kuna, a ostatak dobiju na ruke. a je otvorena za razgovor
»Vlada je otvorena za raspravu o sindikalnoj prijedlogu zakona o minimalnoj plaći, ali prvo treba analizirati koliko je zahtjev realan, što bi to značilo za pojedine djelatnosti i kolika su dodatna sredstva potrebna«, istaknuo je u utorak potpredsjednik Vlade Damir Polančec u radijskoj emisiji »U mreži prvog«. Polančec se suzdržao od odgovora na pitanje je li Vlada spremna u prijelaznom razdoblju subvencionirati neke djelatnosti, kao što je to učinila slovenska vlada s tekstilnom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene