Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan pogled na snimke s prošlogodišnjeg sajma nautike u Zagrebu, dovoljno govori o skromnosti ovogodišnje priredbe.


Da su stvari bitno drugačije, potvrđuju i brojke, jer izložbeni prostor smanjen je za čak dva paviljona, a znatno je manji i broj izlagača. Plovila koja su se mogla vidjeti ovoga tjedna manje su atraktivna od prošlogodišnjih, a takve su i cijene. 'Prošle godine smo napravili jedan model koji je u metalic boji, open varijanta znači, nije zatvoren pa mi možemo reći da smo jeftiniji, sigurno negdje 30-ak tisuća eura, od broda ovih dimenzija stranih proizvođača', tvrdi Klaudio Grginić. 'Cijena potpuno opremljenog broda je 100 tisuća kuna sa PDV-om bez trošarine, za veći model. Za manji model je 35 tisuća kuna s PDV-om', kaže direktor prodaje Goran Rešić.

Vezani članci Ostaci izgorenih jahti i dalje u kaštelanskom moru - 5 Uklanjanje olupina nakon požara u Marini Kaštela platit će porezni obveznici, a zbog svega nema ni turista: ''Rijetko tko sjedne u kafić, radi smrada, radi prizora. Nitko ne želi gledati ovo'' Sajam u Benkovcu - 4 Bila je korona, pa nisu mogli, no sad je i staro i mlado pohrlilo na omiljeno živopisno događanje: "Idemo dalje, nikoga nisam prevario šest mjeseci. Nisam imao priliku"

Na svečanom otvorenju sajma, Mario Babić, državni tajnik ministarstva mora, najavio je niz mjera kojima će ministarstvo poticati male brodograditelje. Da nismo bili tamo, mislili bi da je u pitanju neslana šala. Naime, šteta koju su maloj brodogradnji učinili, sada već izmijenjeni, Zakon o posebnim porezima i nerealno visoke trošarine, nepopravljiva je. 'S obzirom da je uveo namete od nekakvih 17 pa do 100 posto na plovila, što je uništilo malu brodogradnju', ističe predsjednik Udruge malih brodograditelja Boris Vukušić.

'Mi smo godinu završili s padom od 30 do 40 posto, a nakon donošenja tog zakona pad je bio preko 70 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine', kaže Rešić. Uz sve to, cijene najma izložbenog prostora i ove su godine previsoke, bez obzira na popust. 'Mislim da je zagrebački velesajam trebao pokazati malo više senzibiliteta, pogotovo nakon što je propao Auto show, a znamo da je izlagačima na Auto showu velesajam ponudio 60 posto popusta. Malim brodograditeljima, nekima je ponuđeno 20 posto + 8 posto na pretprijavu a nekima je ponuđeno još dodatnih 20 posto', naglašava Vukušić.

Zagrebački velesajam može biti zadovoljan

Grginić tvrdi kako iako je izlazak na tržište skup, mora izaći na njega, jer je njegova tvrtka nova i tek se mora dokazati. Unatoč skromnijem izdanju sajma, neki su priredbu iskoristili za raskošnu premijeru. Ipak, zvučna imena i teatralne premijere nisu uspjele zasjeniti činjenicu da zagrebačke sajamske priredbe imaju manje izlagača od nekih drugih. Primjerice, prošlogodišnji Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu, za sve koji ne znaju, u pitanju je selo pokraj Bjelovara, imao je više izlagača i posjetitelja od bilo koje priredbe Zagrebačkog velesajma. Dapače, posjećenost i broj izlagača na ovogodišnjem pčelarskom sajmu u Gudovcu, gotovo bi mogli zasjeniti sajam nautike!

Ipak, Zagrebački velesajam može biti zadovoljan. Ako ništa drugo, zbog same činjenice da je sajam nautike uopće održan. Nakon otkazivanja najjače sajamske priredbe, Auto šoua, možda je i to dovoljna utjeha.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.