Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slaba posjećenost

Sajam nautike: Skromno i skupo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan pogled na snimke s prošlogodišnjeg sajma nautike u Zagrebu, dovoljno govori o skromnosti ovogodišnje priredbe.

Da su stvari bitno drugačije, potvrđuju i brojke, jer izložbeni prostor smanjen je za čak dva paviljona, a znatno je manji i broj izlagača. Plovila koja su se mogla vidjeti ovoga tjedna manje su atraktivna od prošlogodišnjih, a takve su i cijene. 'Prošle godine smo napravili jedan model koji je u metalic boji, open varijanta znači, nije zatvoren pa mi možemo reći da smo jeftiniji, sigurno negdje 30-ak tisuća eura, od broda ovih dimenzija stranih proizvođača', tvrdi Klaudio Grginić. 'Cijena potpuno opremljenog broda je 100 tisuća kuna sa PDV-om bez trošarine, za veći model. Za manji model je 35 tisuća kuna s PDV-om', kaže direktor prodaje Goran Rešić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Na svečanom otvorenju sajma, Mario Babić, državni tajnik ministarstva mora, najavio je niz mjera kojima će ministarstvo poticati male brodograditelje. Da nismo bili tamo, mislili bi da je u pitanju neslana šala. Naime, šteta koju su maloj brodogradnji učinili, sada već izmijenjeni, Zakon o posebnim porezima i nerealno visoke trošarine, nepopravljiva je. 'S obzirom da je uveo namete od nekakvih 17 pa do 100 posto na plovila, što je uništilo malu brodogradnju', ističe predsjednik Udruge malih brodograditelja Boris Vukušić.

'Mi smo godinu završili s padom od 30 do 40 posto, a nakon donošenja tog zakona pad je bio preko 70 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine', kaže Rešić. Uz sve to, cijene najma izložbenog prostora i ove su godine previsoke, bez obzira na popust. 'Mislim da je zagrebački velesajam trebao pokazati malo više senzibiliteta, pogotovo nakon što je propao Auto show, a znamo da je izlagačima na Auto showu velesajam ponudio 60 posto popusta. Malim brodograditeljima, nekima je ponuđeno 20 posto + 8 posto na pretprijavu a nekima je ponuđeno još dodatnih 20 posto', naglašava Vukušić.

Zagrebački velesajam može biti zadovoljan

Grginić tvrdi kako iako je izlazak na tržište skup, mora izaći na njega, jer je njegova tvrtka nova i tek se mora dokazati. Unatoč skromnijem izdanju sajma, neki su priredbu iskoristili za raskošnu premijeru. Ipak, zvučna imena i teatralne premijere nisu uspjele zasjeniti činjenicu da zagrebačke sajamske priredbe imaju manje izlagača od nekih drugih. Primjerice, prošlogodišnji Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu, za sve koji ne znaju, u pitanju je selo pokraj Bjelovara, imao je više izlagača i posjetitelja od bilo koje priredbe Zagrebačkog velesajma. Dapače, posjećenost i broj izlagača na ovogodišnjem pčelarskom sajmu u Gudovcu, gotovo bi mogli zasjeniti sajam nautike!

Ipak, Zagrebački velesajam može biti zadovoljan. Ako ništa drugo, zbog same činjenice da je sajam nautike uopće održan. Nakon otkazivanja najjače sajamske priredbe, Auto šoua, možda je i to dovoljna utjeha.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene