Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor donio proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor večeras je donio državni proračun za ovu godinu 'težak' gotovo 120 milijarda kuna.

Za proračun je glasovao 81 zastupnik, a protiv ih je bilo 48.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Nakon cjelodnevne rasprave i glasovanja o amandmanima na prijedlog ovogodišnjeg proračuna saborska je većina odbila 421 amandman oporbenih zastupnika.

Proračunom, za koji u Vladi kažu da je usmjeren ka konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, planirani su prihodi središnje države od 115,6 milijarda, a rashodi od 119,4 milijarde kuna.

Ranije je istaknuto kako je, s obzirom na stanje u Hrvatskoj i u svijetu zbog rasta inflacije i drugih negativnih pokazatelja, prvotna procjena rasta BDP-a u ovoj godini od šest snižena na 4,5 posto, a inflacija se procjenjuje na 5,2 posto.

U proračunu je za poticanje poduzetništva planirano 1,87 milijarda kuna, što je 25,7 posto više nego lani, ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj povećala su se 32 posto, na više od četiri milijarde kuna, a za regionalni razvoj i kapitalna ulaganja 67 posto, na 1,87 milijarda kuna.

Izdvajanja za mirovine rastu 10 posto, na 33,1 milijarde kuna, za masu plaća proračunskih korisnika sedam posto, na 21,5 milijarda kuna, a zdravstvu i socijalnoj skrbi namijenjene su 22,4 milijarde kuna što je nešto manje nego lani. No u Vladi napominju da je 2007. rebalansom zdravstvu jednokratno odobreno 1,7 milijarda kuna za podmirenje gubitaka.

Od proračunskih rashoda izdvaja se i rast ulaganja u modernizaciju pravosuđa 7,3 posto (na 2,6 milijardi kuna) i borbu protiv korupcije približno šest posto (466,7 milijuna kuna).

Za Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bit će izdvojeno 4,2 milijarde kuna.

Za turizam je predviđeno 233,2 milijuna kuna, što je 48,8 posto više nego lani, za znanost, obrazovanje i šport stavka bi se povećala za 933 milijuna, na 11,7 milijarda kuna.

Zastupnici su raspravili i prihvatili prijedlog zakona o izvršenju proračuna za 2008. kojim se utvrđuje da se država u ovoj godini može zadužiti 10,5 milijarda kuna. To, kako su istaknuli u Vladi, nije povećanje duga za tu svotu, jer se 8,5 milijarda odnosi na vraćanje starih zajmova koji dospijevaju na naplatu. Odbijeni su amandmani zastupnika Zvonimira Mršića (SDP) koji je, među ostalim, tražio da Vlada omogući jedinicama lokalne samouprave, bar onima koji ne ulaze u konsolidirani proračun, da se slobodno mogu zaduživati budući da ovako, kaže Mršić, nema kriterija pa to "ostaje u prostoru političke diskrecije".

Jednoglasno su prihvaćeni Vladini amandmani na prijedlog Nacionalnog programa za razvoj željezničke infrastrukture kojima se osigurava novac za gradnju tunela kroz Učku kako bi se Istra željeznički spojila s ostatkom Hrvatske.

Večerašnji umjereni potres koji je pogodio Zagreb osjetio se i u Hrvatskom saboru kad se u sabornici zanjihao veliki luster, no unatoč tomu zastupnici su ostali sjediti na svojim mjestima.

Sabor je za danas završio rad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene