Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se krivci

Po kojoj metodi on računa? BDP opet pao, a Grčić priča o rastu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč Vladinom optimizmu, Državni zavod za statistiku potvrdio je ranije prognoze o padu gospodarstva u prva tri mjeseca od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobra je vijest tek da je nezaposlenost na godišnjoj razini u svibnju bila manja za 1,7 posto. No u evidenciji je i dalje 317.757 nezaposlenih osoba.

Hrvatsko gospodarstvo i dalje tone dok se ostala u Europskoj uniji oporavljaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto Tablica globalne konkurentnosti rezovi i štednja Realnost ili prazna obećanja? Pitali smo kandidate za parlament kako oni planiraju riješiti ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom

Zavod za statistiku potvrdio je svoju prvu procjenu od prije desetak dana. BDP je u prvome tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pao za 0,4 posto. Dobro je što raste izvoz i prerađivačka industrija, no uvoz je i dalje prevelik, a građevina posrnula.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i dalje tvrdi to je rast. 'Dogodio se rast na kvartalnoj razini i to po najvišoj stopi u vremenu krize, znači od 2008. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na zadnji kvartal prošle godine imamo rast BDP-a', rekao je ministar Branko Grčić.

Grčić: Odlazak s mjesta potpredsjednika bilo bi mi rasterećenje

Statističari tako ne računaju pa ostaje potražiti krivce za nastavak krize. 'Važno je da vlada provodi reforme sad je samo pitanje koliko brzo i koliko efikasno. Bankarski sektor se razdužuje to nije dobro. Ja bih volio da je obrnuti proces i da umjesto razduženja osobito kada je riječ o poduzetničkom sektoru imamo jedan novi val rasta kredita', dodaje Grčić.

Dobra je vijest da pada nezaposlenost. U svibnju je bilo u evidenciji zavoda za zapošljavanje 5.700 osoba manje nego isti mjesec lani.

A od jeseni primjenjivat će se nova metoda obračuna BDP-a koja uključuje sivu ekonomiju i kriminal. Gospodarstvo će tako zbog kriminala statistički biti veće, ali ne i uspješnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene