Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč Vladinom optimizmu, Državni zavod za statistiku potvrdio je ranije prognoze o padu gospodarstva u prva tri mjeseca od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobra je vijest tek da je nezaposlenost na godišnjoj razini u svibnju bila manja za 1,7 posto. No u evidenciji je i dalje 317.757 nezaposlenih osoba.


Hrvatsko gospodarstvo i dalje tone dok se ostala u Europskoj uniji oporavljaju.

Vezani članci Ilustracija Dobre vijesti o rastu BDP-a kao utjeha dok stišće nova kriza: Gospodarstvo se snažno oporavlja Zdravko Marić Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

Zavod za statistiku potvrdio je svoju prvu procjenu od prije desetak dana. BDP je u prvome tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pao za 0,4 posto. Dobro je što raste izvoz i prerađivačka industrija, no uvoz je i dalje prevelik, a građevina posrnula.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i dalje tvrdi to je rast. 'Dogodio se rast na kvartalnoj razini i to po najvišoj stopi u vremenu krize, znači od 2008. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na zadnji kvartal prošle godine imamo rast BDP-a', rekao je ministar Branko Grčić.

Grčić: Odlazak s mjesta potpredsjednika bilo bi mi rasterećenje

Statističari tako ne računaju pa ostaje potražiti krivce za nastavak krize. 'Važno je da vlada provodi reforme sad je samo pitanje koliko brzo i koliko efikasno. Bankarski sektor se razdužuje to nije dobro. Ja bih volio da je obrnuti proces i da umjesto razduženja osobito kada je riječ o poduzetničkom sektoru imamo jedan novi val rasta kredita', dodaje Grčić.

Dobra je vijest da pada nezaposlenost. U svibnju je bilo u evidenciji zavoda za zapošljavanje 5.700 osoba manje nego isti mjesec lani.

A od jeseni primjenjivat će se nova metoda obračuna BDP-a koja uključuje sivu ekonomiju i kriminal. Gospodarstvo će tako zbog kriminala statistički biti veće, ali ne i uspješnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju