Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić zadužen je za širenje optimizma, a sada napokon ima potvrdu i u statistici.


Nakon 23 kvartala pada, izuzevši jedan u kojem smo bili blizu nule, u posljednjem kvartalu 2014. napokon imamo gospodarski rast, pobjedonosno je ustvrdio potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za novinare nakon što je DZS objavio prve procjene o rastu BDP-a od 0,3 posto.

Rezultat je to, kazao je, napora u vođenju ekonomske politike, dobrog balansa između štednje I poticanja potražnje.

'Ovi rezultati Vlade plod su mjera i poticaja oporavku gospodarstva. U ovom smjeru ćemo i nastaviti. Jedini naš fokus su rezultati u gospodarstvu i povećanje efikasnosti državne uprave. Moramo brinuti posebno i o socijalno ugroženim skupinama društva. EU novac moramo upotrijebiti za rast gospodarstva. Nema prečica. Nema lažnih obećanja. Ova vlada već tri godine radi ozbiljno. Kotač je pokrenut i nadam se da će ubrzavati', istaknuo je Grčić.

Dodao je kako prostora za rast gospodarstva ima još puno, pogotovo kad je riječ o investicijama i projektima koji stoje u ladicama. Jedna od ideja je pojačati investicijski ciklus javnih tvrtki, poput HEP-a. Prognoza rasta za ovu godinu je 0,5 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo je signal da se stvari počinju ozbiljno mijenjati' Slika nije dostupna Linić: Moje mišljenje o Rohatinskom je jasno, svoj posao radi izvrsno

Hrvatska izlazi iz recesije? BDP porastao za 0,3 posto

Na pitanje o kašnjenju restrukturiranja državnih tvrtki, Grčić je odgovorio kako nema kašnjenja.
'Riješili smo brodogradnju, rješavamo javna poduzeća, od 50-ak javnih tvrtki od posebnog javnog interesa 43 njih je pozitivno poslovalo. Dali smo dokaze Europskoj komisiji da smo odradili javna poduzeća. Sada nas pitaju što je s komunalnim poduzećima, Ali to nije na nama, ne možemo tu direktno utjecati', kazao je potpredsjednik Vlade.

Jedna od kritika EK je i da nije provedena reforma javne uprave, no Grčić odgovara da se na tome - radi. Istaknuo je i da neće biti uskrate novca iz EU fondova jer će Hrvatska sve dokumente predati u roku.

'Morat ćemo imati jasan plan, to se od nas očekuje. Imamo rezultate, već od početka 2014.. Mi u trećoj godini mandata imamo dobre, sjajne rezultate, moramo se sad potvrditi. Vrijeme igra za nas', zaključio je Grčić.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju