Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila je u srijedu, na redovitom ministarskom sastanku u Beču, zadržati postojeće kvote sirove nafte.


Ministri za naftu 13 članica OPEC-a, koji proizvodi 40 posto svjetske nafte, odlučili su ostaviti proizvodnju na sadašnjih 29.67 milijuna barela dnevno.

Vezani članci Zgrada Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Stigao odgovor Ekonomskog fakulteta na prozivke ministrice o povećanju kvota, nisu je uspjeli uvjeriti Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šef Gospodarske komore: ''Moramo povećavati plaće. Radnici danas idu za višim standardom"

"Naftno tržište je jako dobro opskrbljeno naftom, što je naša zadaća", rekao je predsjednik OPEC-a, alžirski ministar nafte Chakib Khelil i izrazio zabrinutost zbog visokih cijena nafte koje su, po njegovim riječima, geopolitičkog značaja, odnosno posljedica napetosti na Bliskom istoku, Nigeriji, Sjevernom Iraku, Latinskoj Americi, a spomenuo je i uvođenje novih sankcija Vijeća sigurnosti Iranu. Razloge za visoke cijene treba tražiti i u oslabljenom američkom dolaru, rastućoj inflaciji i recesiji, ali i špekulacijama, kazao je Khelil.

Cijena sirove nafte prema OPEC-ovim izvorima danas je iznosila 96,26 američkih dolara po barelu, dok je prije dva dana cijena rasla i do 104 dolara po barelu.

Analitičari ocjenjuju da su cijene pale čim je najavljeno da će OPEC zadržati postojeće određene kvote te da su se penjale na rekordnu razinu kada se prije nekoliko dana najavljivalo da bi OPEC mogao smanjiti proizvodne kvote.

"OPEC će nastaviti opskrbljivati naftno tržište jer mu je u interesu da ono bude stabilno, ne očekuje veću potražnju nafte u drugom tromjesečju godine", kazao je predsjednik OPEC-a Khelil.

Sljedeći redoviti sastanak OPEC-a održat će se u rujnu u Beču, a ako bude potrebno, ministri OPEC-a se mogu sastati u svako doba, rečeno je na konferenciji za novinstvo.