Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik na energetskom summitu

Mesić: Energenti ne smiju služiti za postizanje političkih ciljeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Energija i energenti ne smiju služiti kao sredstvo postizanja političkih ciljeva ili kao sredstvo za bilo kakve pritiske, rekao je u petak u Sofiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić sudjeluje u radu dvodnevnog summita 'Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo', a na prvoj plenarnoj sjednici u petak poslijepodne govorio je o problemima vezanim uz energiju i energente. 'Na slobodnome tržištu nikakve zapreke ne smiju sprječavati pristup energiji i distributivnim mrežama. Niti proizvođači, niti potrošači energije, baš kao ni tranzitne zemlje neće koristiti energiju odnosno energente kao sredstva za postizanje političkih ciljeva ili za političke, odnosno druge pritiske', kazao je hrvatski predsjednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počeo summit NATO: Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica Slika nije dostupna Mesić u Rimu upozorio na trostruku globalnu krizu

>> 'Za nas je važno da jedan od pravaca ide preko Hrvatske'

Mesić je istaknuo i potrebu stvaranja uvjeta za zdravu konkurenciju, koja bi trebala ojačati tržište i povećati sigurnost potrošača. 'Hrvatska snažno podržava nastojanja da se uspostavi stabilan, transparentan, pravedan i djelotvoran pravni i regulatorni sustav, koji će osigurati da se svi bezrezervno pridržavaju sklopljenih ugovora', nastavio je Mesić, te podsjetio da je summit u Sofiji nastavak sličnog skupa održanog prije dvije godine u Hrvatskoj.

'Izgradnja i korištenje naftovoda i plinovoda, kao i transport i opskrba energentima i energijom na druge načine, moraju se ostvarivati tako da će na optimalan način pomiriti s jedne strane potrebu osiguranja neprekidne opskrbe i neometanog pristupa tržištima, a s druge strane nužnost zaštite prirode kao osnove egzistencije ljudske vrste', zaključio je Mesić.

Hrvatski predsjednik u subotu će sudjelovati u radu summita kada bi trebao biti usvojen zajednički dokument koji će utvrditi osnove za vođenje budućeg dijaloga o energetskoj sigurnosti.Mesić bi se u subotu trebao sastati s bugarskim predsjednikom Prvanovim, turskim predsjednikom Abdulahom Guellom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem te srpskim predsjednikom Borisom Tadićem.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene