Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većini nije jasno

Kronologija propasti Peveca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Pevec osnovana je 1990. godine. Najveću ekspanziju doživljava 2000., širenjem ili preseljenjem trgovačkih centara u Splitu, Zagrebu, Koprivnici i Kutini. Iste godine, Županijska komora Bjelovar, Pevec nagrađuje Zlatnom Kunom za najuspješnije trgovačko društvo.

'Ta nagla ekspanzija je bila zapravo pogubna za grupaciju Pevec. To nije samo Pevecov slučaj, to je vrlo česti slučaj u naglim ekspanzijama poduzeća, pogotovo ako je ekspanzija na međunarodnom tržištu, kao što je on pokušao napraviti', kazao je Damir Novotny, ekonomski analitičar. 2001. slijedi otvorenje novih i proširenje starih centara sa ukupno 12 tisuća novih kvadrata. Pevec je proglašen poduzetnikom godine. 2003. otvaraju se centri u Bjelovaru, Puli te megacentar u Zagrebu. Kupljen je prostor Brodomaterijala i Instalotehne za nove poslovne prostore. Od 2004. Pevec počinje s kupnjom kamiona na lizing. Danas se njihova brojka procjenjuje na 500-tinjak vozila. Konkurentniji od drugih prijevoznika, polako gasi njihovo poslovanje, oduzima im vozače. Uvjeti rada u njegovoj su tvrtki idealni. 'Bilo je odlično, mislio sam da je to firma u kojoj se može raditi do penzije, ali ova godina kako je startala, ne znam što se desilo, mislim da još nikome nije došlo do glave. U tri, četiri zadnja mjeseca je baš sve doslovno krenulo loše', rekao je vozač Mario.

Pročitajte i ovo Obnova stoji i - ni makac - 1 iskorišteno tek dva posto Utrka s vremenom: Ostajemo li bez novca za obnovu od potresa? Što je ono govorio Plenković... Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Ambicije širi na turizam

'Početnička greška, pokušaj da se iz jedne transportne rute pokuša napraviti nekakav prihod, zaraditi, ali to jednostavno nije bilo moguće', objašnjava Novotny. U 2005., i 2006., Rijeka i Đurđevac dobivaju dva Pevec centra. Pevec u Đurđevcu kupuje i hotel, te svoje ambicije širi na turizam. 'Mi smo svjedoci činjenice da je on pomiješao nekoliko različitih biznisa. Logistički biznis, biznis sa nekretninama, biznis sa maloprodajom, a onda u okviru maloprodajnog biznisa sveg i svačega ima', kaže Novotny. Novi centri otvaraju se i tijekom 2007. i 2008. i to na strateški pogrešnim lokacijama kao što je Slavonski Brod, Makedonija, Banja Luka, Beograd.

>> Šelebaj otpao, na čelu Peveca Josip Baotić

Jak udarac zadala i neradna nedjelja

Banke sve to marljivo kreditiraju, a dobavljači opskrbljuju. Pevec naručuje robu iz Kine, koja se slabo prodaje, a treba je odmah isplatiti. Krajem prošle godine već se javljaju prvi problemi dobavljača, kojima duguje novac. Na vrata je stigla i gospodarska kriza a jak udarac Pevecu zadaje i neradna nedjelja. Ipak, poriče da je u dugovima. 2009. službeno donosi početak kraja. U prvih šest mjeseci promet pada za 23 posto, kao i ponuda. Dobavljači napuštaju tvrtku a dug prema njima iznosi nevjerojatnih 900 milijuna kuna. Pevec moli za pomoć Vladu no ona ima važnijeg posla - uvodi veći PDV. Obraća se i bankama, moli reprogramiranje duga teškog 1,2 milijuna kuna. Država ga blokira zbog duga od 150 milijuna kuna. Radnici bježe s broda koji tone.

U Pevec ušao novi direktor

'Počeli su ljudi osjećati tjeskobu. Nije više plaća bila na vrijeme. Prije je plaća uvijek bila 15. i to se znalo, u 12 sati je novac bio na računu. Dnevnice nismo dobili od šestog mjeseca, plaća nam sad nije bila za deveti i deseti mjesec', ispričao je Mario. U Pevec je ušao novi direktor. Ovih dana vodi pregovore s dobavljačima koji žele svoj novac. 'Mi moramo otvoreno reći da novaca nema, da bi mogli novce odmah vratiti, da to možemo, ne bi došli u ovu situaciju. Čini mi se da drugi elementi, pa i banke, moraju sad priskočiti u pomoć jer su i one dobro živjele od tih tvrtki', rekao je Josip Baotić, direktor grupe Pevec. 'Rješenje mora biti prije svega u redefiniciji strategije grupe Pevec, identificirati one jake strane njegove grupe koje će u budućnosti donijeti prihode i mogu servisirati te njegove dugove', kazao je Novotny. Iako mnogi upravo Zdravka Peveca smatraju krivcem za nekontroliranu ekspanziju, misle da mu treba pomoći jer od njegovog stečaja nitko neće imati koristi, a najmanje vjerovnici. Neobična priča o strmoglavom padu većini naprosto nije jasna.

Emisiju Novac gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene