Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnosi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a dodatno su zaoštreni nakon što je u javnost iscurio sadržaj prijave o tajnom kupovanju dionica Ine koju je HANFA poslala Državnom odvjetništvu.


U njoj se mađarska kompanija optužuje za malverzacije zbog prevlasti u najznačajnijoj hrvatskoj državnoj kompaniji koja je lani imala milijardu kuna dobiti. No, još je zanimljivije da je dionice Ine kupovao i Mario Hofman, kontroverzni slovački tajkun kojeg se često povezuje s kriminalnim podzemljem.

Vezani članci Ulijevanje goriva - 4 Gorivo ste natočili, a novčanik zaboravili: Mislite da se isplati ''bježati'' s benzinske postaje? Potonula platforma - 3 Otkriven vjerojatni uzrok pada INA-ine platforme u Jadranu: "Do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina niti negativni utjecaji na okoliš"

HANFA-ina prijava o tajnom kupovanju Ine koju već provjerava Državno Odvjetništvo iscurila je u javnost. U njoj se MOL optužuje za kazneno djelo manipulacije tržištem. Tvrdi se da su tajno preko svojih igrača kupovali dionice Ine skrivajući namjeru da žele preći 50 posto. Tako su obmanuli sve ulagače i utjecali na cijenu.

'Mislim da sve od tih afera treba istražiti temeljito i na način koji nije nepotrebno dizanje buke i kvarenje imidža naših tvrtki', rekao je Josipović.

>> Ina dosegla rekord: 4 tisuća kuna za dionicu!

Istraga je pokazala da je dionice Ine preko svojih američkih brokera kupovao i Mario Hoffman, kontroverzni slovački tajkun kojeg se povezuje sa podzemljem. Vjeruje se da je on sada vlasnik 1,61 posto Ine. No, Samodolovi istražitelji ga u prijavi ne povezuju direktno sa MOL-om iako su u stukturi vlasništva njegove dionice ipak pridodali mađarskim.

Kada se podvuče crta INA zapravo vlasnički izgleda ovako: MOL sa bočnim igračima, ako je doista istina da su kupovali za njega, ima 49 posto. S druge strane Vlada zajedno sa mirovinskim fondovima ima također 49 posto.

Petar Brkić stručnjak za trgovanje dionicama podsjeća da su prijašnji ugovori između Vlade i MOL-a bitni za razumijevanje sukoba. Prvenstveno izmjene Ugovora koje je potpisao bivši potpredsjednik Vlade Polančec, a kojim se Mađarima prepustilo upravljenje Inom bez većinskog paketa. Ali i o prvom ugovoru Račanove Vlade s Mađarima.

'Činjenica je da je Vlada suvlasnik Ine i da su upravljačka prava postavljena ugovorima, hoće li se ti ugovori mijenjati, što će se događati oko toga, hoće li MOL preuzimati više od 50 to ostaje da se vidi, ali je nepohodno da se nađe neka vrsta dogovora jer nastavak ovakve situacije nije normalan za kompaniju', objasnio je Brkić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju