Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U korist Mađara

Kontroverzni slovački tajkun dionice Ine kupovao preko američkih brokera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a dodatno su zaoštreni nakon što je u javnost iscurio sadržaj prijave o tajnom kupovanju dionica Ine koju je HANFA poslala Državnom odvjetništvu.

U njoj se mađarska kompanija optužuje za malverzacije zbog prevlasti u najznačajnijoj hrvatskoj državnoj kompaniji koja je lani imala milijardu kuna dobiti. No, još je zanimljivije da je dionice Ine kupovao i Mario Hofman, kontroverzni slovački tajkun kojeg se često povezuje s kriminalnim podzemljem.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Slika nije dostupna ''Nismo na mrtvoj točci'' Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Vlada pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom

HANFA-ina prijava o tajnom kupovanju Ine koju već provjerava Državno Odvjetništvo iscurila je u javnost. U njoj se MOL optužuje za kazneno djelo manipulacije tržištem. Tvrdi se da su tajno preko svojih igrača kupovali dionice Ine skrivajući namjeru da žele preći 50 posto. Tako su obmanuli sve ulagače i utjecali na cijenu.

'Mislim da sve od tih afera treba istražiti temeljito i na način koji nije nepotrebno dizanje buke i kvarenje imidža naših tvrtki', rekao je Josipović.

>> Ina dosegla rekord: 4 tisuća kuna za dionicu!

Istraga je pokazala da je dionice Ine preko svojih američkih brokera kupovao i Mario Hoffman, kontroverzni slovački tajkun kojeg se povezuje sa podzemljem. Vjeruje se da je on sada vlasnik 1,61 posto Ine. No, Samodolovi istražitelji ga u prijavi ne povezuju direktno sa MOL-om iako su u stukturi vlasništva njegove dionice ipak pridodali mađarskim.

Kada se podvuče crta INA zapravo vlasnički izgleda ovako: MOL sa bočnim igračima, ako je doista istina da su kupovali za njega, ima 49 posto. S druge strane Vlada zajedno sa mirovinskim fondovima ima također 49 posto.

Petar Brkić stručnjak za trgovanje dionicama podsjeća da su prijašnji ugovori između Vlade i MOL-a bitni za razumijevanje sukoba. Prvenstveno izmjene Ugovora koje je potpisao bivši potpredsjednik Vlade Polančec, a kojim se Mađarima prepustilo upravljenje Inom bez većinskog paketa. Ali i o prvom ugovoru Račanove Vlade s Mađarima.

'Činjenica je da je Vlada suvlasnik Ine i da su upravljačka prava postavljena ugovorima, hoće li se ti ugovori mijenjati, što će se događati oko toga, hoće li MOL preuzimati više od 50 to ostaje da se vidi, ali je nepohodno da se nađe neka vrsta dogovora jer nastavak ovakve situacije nije normalan za kompaniju', objasnio je Brkić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene