Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatnu dionicu za 2006. osvojila je Ina, a dionicom desetljeća proglašena je dionica Pliva koja je osvojila i nagradu za dionicu desetljeća u kategoriji Industrijske dionice.


Na današnjoj svečanosti dodijeljena su priznanja za 25 dionica i fondova u različitim kategorijama.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspješni poduzetnici gube strpljenje: Lex Agrokor donesen preko noći, oni čekaju godinama Slika nije dostupna Mihael Furjan novi predsjednik HUP-ove Udruge proizvođača lijekova

Hrvatskoj je Vladi dodijeljeno posebno priznanje za doprinos razvoju financijskog tržišta vezano uz prošlogodišnju uspješnu javnu ponudu dionica INA-e.

Na svečanosti dodjele priznanja premijer Ivo Sanader je, osvrćući se na aktualne događaje vezane uz razotkrivanje korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju, poručio kako se ide dalje u borbi protiv svih oblika korupcije i kriminala.

Zahvaljujući u ime Vlade na dobivenoj nagradi za doprinos razvoju financijskog tržišta premijer Sanader kazao je kako Vlada ne namjerava uvoditi porez na kapitalnu dobit.

Institucionalni ulagači, investicijski fondovi, bankari, osiguravajuća društva, predsjednici uprava tvrtki, znaju o čemu se radi kada je riječ o financijskom tržištu, ali prevladati strah od rizika, od nepoznatog, je ono što su učinili hrvatski građani. Zato ih ne treba obeshrabrivati na tom putu već poticati i to tako da ćemo biti protiv uvođenja poreza na kapitalnu dobit u ovom trenutku, kazao je premijer.

Najavio je kako se razmišlja o ukidanju ograničenja ulaganja za investicijske fondove na inozemnim tržištima.

Podsjetio je kako će se ići sa inicijalnom javnom ponudom dionica T-HT-a, što bi trebalo biti gotovo na jesen (u rujnu ili listopadu) te kako će se uskoro ići na smanjenje stope PDV-a za tiskovine sa 22 na 10 posto.

Na 10. jubilarnom izboru, financijskom dionicom godine proglašena je dionica Croatia osiguranja, turističkom dionicom Maistra, tvornica šećera Viro dobila je nagradu za industrijsku dionicu godine u kategoriji hrana i lijekovi, a Dalekovod za industrijsku dionicu u sektoru pomorstvo, promet, veze i gradnja.

Posebnu nagradu za doprinos hrvatskim tržištima kapitala dobila je Raiffeisen banka.

Financijska dionica desetljeća je dionica Zagrebačke banke, a turističkom dionicom desetljeća proglašena je dionica Plave lagune.

Najboljom regionalnom dionicom proglašena je AIK Banka iz Niša.

Nagradu za dobrovoljni mirovinski fond dobio je Erste Plavi Expert DMF, nagrada najboljem društvu za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima pripala je Raiffeisen mirovinskom društvu za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, a Erste Plavi mirovinski fond dobio je nagradu za najbolji obvezni mirovinski fond.

U kategoriji investicijskih fondova nagradu su dobili PBZ Global (za najbolji uravnoteženi fond), PBZ Equity (za najbolji dionički fond), RBA Cash (za najbolji novčani fond), HI - Conservate (za najbolji obveznički fond) te HPB Invest (kao najbolje društvo za upravljanje fondovima).

Posebnu nagradu za najveći porast cijene dionice dobila je Hidroelektra niskogradnja, posebnu nagradu za najlikvidniju dionicu godine Adris Grupa, a nagradu za najbolju privatnu javnu ponudu dionica dobile su Viro tvornica šećera i Hrvatska poštanska banka.